Scholieren in debat met Leuvense politici over mensenrechten tijdens slotzitting KRAS

‘Big teacher is watching you.’ Dat is één van de slogans waarmee KRAS, het scholierenparlement afgelopen woensdag naar de lokale slotzitting in de Romaanse Poort trok. Scholieren uit drie verschillende Leuvense scholen gingen in gesprek met verschillende lokale politici over het thema ‘mensenrechten’.

Sinds september verdiepen jongeren van het vijfde en zesde middelbaar uit het Sint-Pieterscollege, Heilig Hart Heverlee en Paridaens zich in het thema ‘mensenrechten’. In discussie- en met rollenspellen maakte ze kennis met thema’s die vaak voor polarisering en een verdeeldheid van mening zorgen. Ook kregen ze de kans om met experten in gesprek te gaan en op basis hiervan voorstellen voor oplossingen te formuleren voor de lokale politiek. Tijdens de slotzitting presenteerden de jongeren hun ideeën en gingen ze in gesprek met de aanwezige politici van de verschillende partijen.

"Het was fijn om met de jongeren in debat te gaan, om te horen wat er leeft en waar ze wakker van liggen", zegt schepen van jeugd Karin Brouwers. "We vinden het belangrijk om hun stem te horen en hen inspraak te geven in het beleid. Daar zetten we sterk op in vanuit de stad."

Van leeg en grauw naar levendig en blauw ​
Een van de thema's die ter sprake kwamen, was de leegstand in Leuven. Alhoewel de stad het beter doet dan veel gelijkaardige steden vinden de scholieren dat ze nog meer moet en kan doen om leegstand tegen te gaan. Zo stellen ze voor dat mensen gratis in leegstaande panden mogen verblijven op voorwaarde dat ze mee het gebouw onderhouden. Daarnaast vinden ze dat er meer en hogere sancties moeten opgelegd worden aan eigenaars die hun panden verwaarlozen en leeg laten.

‘Big teacher is watching you’ ​
Uit het debat bleek ook dat een aantal jongeren zich zorgen maken over hun recht op privacy, vooral op digitaal vlak. Veel scholieren krijgen een laptop van de school. Die is uitgerust met software die leerkrachten toelaat om mee te kijken op hun scherm en zelfs de laptop vanop een afstand over te nemen. Zo krijgen jongeren het gevoel dat ze constant bekeken te (kunnen) worden. ​ Vragen die daarrond leven bij de jongeren zijn: in welke mate kunnen leerkrachten meekijken? Kunnen zij meelezen als ik mails lees met een gevoelige inhoud? Kunnen leerkrachten ook na de schooluren nog meekijken? Scholieren hebben nood aan een duidelijk beleid en duidelijke afspraken dus ook hierover gingen de jongeren in debat.

“Onderwijs stopt niet bij het klaslokaal. Met KRAS leren jongeren hun stem gebruiken, kritisch denken en verantwoordelijkheid opnemen. Dat engagement werkt verder, ook buiten de schoolmuren,” zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Jonge nieuwkomers hebben recht op bescherming ​
Daarnaast zijn de scholieren ook bekommert om jonge nieuwkomers in Leuven. Zij worden nog te vaak geconfronteerd met racisme en onbegrip in onze samenleving. Het probleem ligt volgens de scholieren vaak bij omstaanders die niet durven ingrijpen wanneer ze dit soort situaties zien.

De scholieren zijn van mening dat er in Leuven al heel wat projecten en initiatieven bestaan om zowel jonge vluchtelingen te ondersteunen als om omstaanders te leren over hoe te handelen. Maar de jongeren betwijfelen of die initiatieven al voldoende gekend zijn. De scholieren willen dat er meer ingezet wordt op het creëren van een community waar mensen zich gesteund voelen en ook durven ingrijpen. Want elke Leuvenaar, ongeacht afkomst, zou zich welkom moeten voelen.

Koopkracht en inflatie ​
Het laatste thema dat aan bod kwam was de koopkracht van Leuvenaars. Leuven doet het volgens de cijfers goed op dat vlak maar er zijn grote verschillen. De scholieren vroegen zich in de eerste plaats dus af wat Leuven doet om mensen te ondersteunen die het financieel moeilijk hebben . ​

Tijdens het debat verschoof de vraag ook naar "de doorsnee Leuvenaar met een gemiddeld inkomen". Waar in het begin van het debat voornamelijk gesproken werd over sociale woningen of juist heel dure woningen, stelden de jongeren zich daarna ook vragen over de situatie van mensen met een normaal inkomen. Ook zij hebben steeds meer moeite om de huur, laat staan een koopwoning, te kunnen betalen. De jongeren wilden van de aanwezige politici weten wat zij voor deze groep plannen te doen. ​

Volgende stap
De volgende stap voor deze scholieren is om met hun thema's en bevindingen naar Brussel te trekken. Op 16 april stellen ze hun ideeën ze voor in de Senaat, de Kamer en het Vlaams Parlement.

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be