Senioren met spierballen

Ouder worden en spierkracht verliezen, het gaat helaas hand in hand. Om de Leuvense senioren toch zo sterk mogelijk te houden werd een lessenreeks op maat georganiseerd. “We willen onze senioren gezond ouder zien worden en blijven, dus is voldoende spiermassa essentieel”, zegt schepen van sport Els Van Hoof.

“Naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa. Vanaf 50 jaar verliezen we 1 tot 2% per jaar, vanaf 70 jaar 3,6%”, verklaart schepen van sport Els Van Hoof. “Als we daar niets tegen doen verliezen we kracht, beweeglijkheid en balans. Deze afname kan gevaarlijke valpartijen tot gevolg hebben.”  

“Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat één op de drie 55-plussers minstens één keer per jaar valt. Zo’n 10% van hen belandt daardoor op de eerste hulpafdeling. Naast verminderde spierkracht, daalt ook de botkwaliteit bij het ouder worden waardoor de kans op botbreuken ook groter is. Alle reden om er iets aan te doen dus. Want om gezond oud te worden en te blijven is onder andere voldoende spiermassa essentieel.”

Lessenreeks op maat
Om de Leuvense senioren hiervan bewust te maken en de verminderende spierkracht op te vangen, organiseerde stad Leuven en Tofsport de lessenreeks ‘spierkracht voor senioren’. Twaalf weken lang volgden een dertigtal senioren deze wetenschappelijk onderbouwde lessenreeks, die tot stand kwam door een samenwerking tussen Sport Vlaanderen en KU Leuven. De lessen werden op maat van de senioren uitgewerkt. Er werd individueel naar de noden gekeken en om de vier weken volgde een evaluatie.

De lessenreeks was zeer succesvol. Omdat de eerste reeks meteen vol zat (15 personen), werd direct een tweede georganiseerd. Na twaalf weken oefenen stond vandaag de laatste les op het programma. Al hopen we dat dit zeker niet het eindpunt is voor de deelnemers.

Omdat we willen dat de deelnemers ook na de lessenreeks verder blijven doen,  kreeg iedereen een deelnemersbox mee naar huis. Daarin wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk is voor 55-plussers om aan krachttraining te doen en te bewegen in het algemeen. Omdat het zo belangrijk is dat ze thuis op eigen houtje verder doen, staan ook alle oefeningen hier nog eens in beschreven op handige oefenfiches.

Vervolgtraject
Door het succes en het belang van de lessenreeks, zal volgend sportseizoen een vervolg uitgerold worden. Senioren die nu reeds deelnamen, zullen een niveautje hoger kunnen gaan. Daarnaast zal ook een nieuwe lessenreeks voor beginners opgestart worden.

Contacteer ons
Els Van Hoof schepen van sport, middenstand en werk, stad Leuven
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
Els Van Hoof schepen van sport, middenstand en werk, stad Leuven
Jan Vansantvoet diensthoofd sportpromotie
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven