Sint-Agathaplein in Wilsele-Putkapel vernieuwd

Op de plaats van het oude zwembad in Wilsele-Putkapel vind je vanaf nu een volledig nieuw dorpsplein. Het plein werd aangelegd met bijzondere aandacht voor groen en ontharding, rustplekken voor omwonenden en avontuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen.

Op de plaats van het oude zwembad verrees het nieuwe Sint-Agathaplein. Rond het open grasplein zijn zitbanken voor bewoners van het rusthuis, bezoekers van het zwembad en buurtbewoners. “We willen echt dat dit plein opnieuw het kloppend hart van Wilsele wordt”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “Een plek die de buurt verbindt, waar jong en oud kunnen samenkomen. Het dorpsgevoel overheerst nog steeds in Wilsele en daar hebben we zeker rekening mee gehouden. Er is immers voldoende plaats voorzien om een grote tent te plaatsen.”

Avontuurlijke speeltuin
“Bij mooi weer is het aangenaam vertoeven op het terras aan het zwembad. Vanaf deze plek hebben ouders een goed zicht op de allerkleinsten die zich veilig kunnen bezig houden dankzij de spelaanleiding”, aldus een tevreden Dirk Vansina. “Grotere kinderen kunnen zich uitleven op de stenen, balken en enkele spelelementen in en rond de wadi. Tijdens natte dagen zorgt die wadi voor opvang en infiltratie van water. Rondom de wadi zijn banken en zitpoefen geplaatst.”

Groen en ontharding
Bij de heraanleg werd veel aandacht besteed aan groen en natuurlijke waterinfiltratie. Zo is het Agatha (wandel)pad aangelegd in grote betonstraatstenen die buiten de loopzones onderbroken worden door grasvoegen. Dankzij deze grasvoegen kan bij regenweer het water snel infiltreren in de ondergrond. Ook is het pad volledig drempelvrij wat ideaal is voor rolstoelgebruikers en de bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum Ter Putkapelle. 

De 31 bomen maken het plein groen en bieden voldoende schaduwplekken tijdens zonnige dagen.

Luifel met groendak
Ook de opvallende luifel met groendak zorgt voor schaduw. Hij is voorzien van een transparante steunstructuur waarvan de hoeken van het dak omhoog plooien. De luifel opent zich als het ware naar alle omliggende zijden van het vernieuwde Sint Agathaplein.

Verplaatste bushalte en nieuwe sorteerstraat
Bij de heraanleg werd er rekening gehouden met de bewoners rond het plein. De bushalte op de Aarschotsesteenweg bevindt zich nu dichter bij de nieuwe woningen en de Bosstraat waar het woonzorgcentrum en de groep van assistentiewoningen zich bevinden. Later installeert men ook nog een schuilhuisje. Afval wordt ondergronds opgevangen in de nieuwe sorteerstraat zodat dit minder overlast veroorzaakt voor de buurt.

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Leen Beuckelaers ingenieur weg- en waterbeheer
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Leen Beuckelaers ingenieur weg- en waterbeheer
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven