Sint-Michielskerk verbouwd voor komst uniek Contiusorgel

De Leuvense Sint-Michielskerk in de Naamsestraat is een van de meest monumentale barokkerken van Europa. Deze kerk zal vanaf het najaar 2019 de thuisbasis worden van een indrukwekkend barokorgel. Bovendien zal de kerk ook een belangrijke rol gaan spelen als Vredeskerk en gastvrije onthaalruimte voor culturele activiteiten, concerten en Bachfestivals. Om dit alles mogelijk te maken werden een nieuw doksaal en inkomhal gebouwd, gebaseerd op het oorspronkelijk ontwerp. De werken werden vorige week afgerond. Vanaf 14 april 2019 zullen er regelmatig terug erediensten in de kerk georganiseerd worden en zal de kerk opnieuw opengesteld worden voor bezoekers tijdens het toeristisch seizoen.

De Sint-Michielskerk werd gebouwd door de paters Jezuïeten tussen 1650 en 1671. In 1804 werd er een Le Picard-orgel geplaatst waarvoor ook een doksaal moest worden gebouwd. Orgel en doksaal gingen echter verloren bij het bevrijdingsbombardement van de geallieerden in 1944. De bouw van een nieuw doksaal was noodzakelijk voor de installatie van het langverwachte Contiusorgel.

Concerteren vanop het doksaal
Het nieuwe doksaal is een bijzondere houten constructie uit massief eik. Door de traditionele bouwwijze van het orgelinstrument én haar draagvloer wordt de oorspronkelijke barokklank maximaal benaderd. Het doksaal  vormt een elegante boog naar het schip van de kerk toe en creëert daardoor voldoende ruimte voor het imposante Contiusorgel en een koor, indien gewenst.  

De borstwering van het nieuwe doksaal bestaat uit houten panelen met gezaagd ajour snijwerk. Voor het verfijnde ambachtelijke snijwerk zal gaandeweg bijkomend budget worden gezocht. Het motief, een combinatie van barokmotieven in de kerk en op het originele Contiusorgel, legt zo de verbinding tussen instrument en kerk.

Heropening
De montage van het Contiusorgel gaat eind oktober van start. Dit werk neemt enkele weken in beslag. Daarna kan begonnen worden met de afstelling en stemming. Verwacht wordt dat vanaf het najaar 2019 de prachtige Sint-Michielskerk zal gevuld worden met de hemelse barokklanken van het nieuwe orgel. Vanaf 14 april 2019 zullen er regelmatig terug erediensten in de kerk georganiseerd worden en zal de kerk opnieuw opengesteld worden voor bezoekers tijdens het toeristisch seizoen.

Multifunctionele inkomhal
De nieuwe inkomhal, in het verlengde van het schip, kan zowel door kerkgangers als bezoekers van culturele activiteiten gebruikt worden. Links van de inkomhal is een ruimte voor het onthaal van bezoekers en concertgangers. Hier komt ook een info- en ticketbalie. Aan de rechterzijde is een doorgang gecreëerd naar het naastgelegen parochiecentrum. Op deze manier kan dit gebruikt worden als receptieruimte of artiestenloge bij evenementen.   

Vredeskerk
De Sint-Michielsgemeenschap wil de Sint-Michielskerk uitbouwen tot ‘Vredeskerk’. Daarom stellen zij hun kerk open voor diverse Leuvense vredesinitiatieven. Zij openen hun deuren voor alle mensen en groepen, ook in een interreligieuze of randreligieuze context, die werken aan vrede, verdraagzaamheid en rechtvaardigheid. Het Contiusorgel zal deze vredesboodschap mee uitdragen en versterken, door de muziekkeuze (Bachcantates, vredesmissen, muziek uit andere continenten en culturen),  de organisatie van concerten en het ondersteunen van erediensten. Een jaarlijks Bachfestival, georganiseerd door de Contiusstichting, zal het muzikale hoogtepunt betekenen van de werking van de St. Michielskerk als Orgel- en Vredeskerk.

 

Technische Fiche

  • Bouwheer : Kerkfabriek St-Michiel en stad Leuven
  • Ontwerpers: 360 Architecten in samenwerking met Ney& Partners WOW
  • Uitvoerders : PIT en Donaat Van Overschelde voor het houtsnijwerk van de balustrade

 

Contacteer ons
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Dirk Robbeets schepen van openbare werken, Stad Leuven
Katrien Deckers expert bouwprojecten
Dirk Vansina schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, feestelijkheden en toerisme, Stad Leuven
Dirk Robbeets schepen van openbare werken, Stad Leuven
Katrien Deckers expert bouwprojecten
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven