Sjel brengt muzikale verstilling naar Leuvense Stadsbegraafplaats

Wie tussen 1 februari en 28 maart de Leuvense Stadsbegraafplaats bezoekt, kan zich laten onderdompelen in de muzikale kunstinstallatie ‘Sjel’. In deze grote glazen kubus kan je acht weken lang luisteren naar de prachtige violen en stem van Sohnarr, het soloproject van muzikant-componiste Patricia Vanneste.

In het voorjaar van 2020 bracht Sohnarr ‘Coral Dusk’ uit, een plaat die Patricia Vanneste componeerde en opnam tijdens haar soloreis door de uitgestrekte landschappen van Zweden en Noorwegen. Op 16 oktober van vorig jaar, net tussen de twee lockdownperiodes in, stelde ze de plaat ook live voor in 30CC/Schouwburg.

Initieel was het de bedoeling om deze muziek en bijhorende Sjel in het najaar op Leuvens grondgebied te openen voor publiek. Nu kiest de stad ervoor om de rondreizende installatie vanaf 1 februari te presenteren op de Stadsbegraafplaats van Leuven.

Wat is de Sjel?
Het kunstwerk is een rondreizende installatie, ontworpen door Patricia Vanneste en architect Sam De Bock. De installatie symboliseert het maakproces van de plaat ‘Coral Dusk’ en versterkt de luisterervaring ervan. Het is een architecturaal uitgepuurd paviljoen, een schuilplaats of shelter die versmolten lijkt met zijn omgeving dankzij de spiegelende wanden. Sjel verwijst bovendien ook naar het Noorse woord voor ziel of essentie.

Aan de binnenkant is de Sjel voorzien van een groot raam en één zitmogelijkheid gericht op de buitenwereld. Door de boxen weerklinkt de muziek van ‘Coral Dusk’. Als bezoeker word je uitgenodigd om jezelf even te vergeten. 45 minuten lang kan je ontsnappen aan de werkelijkheid, maar ook het essentiële in jezelf weer vinden, in tegenstelling tot wat je alledaags toont naar de buitenwereld toe. Die identiteit, dat spiegelbeeld van jezelf, is namelijk het laatste dat je ziet vooraleer je de Sjel betreedt en ook hetgeen je achter je laat.

Troostplekken
Op een van de binnenwanden van de Sjel staat – in het Engels – de volgende tekst: “Het is alleen door te durven luisteren en te voelen, door te verdwijnen in of achter jezelf en te versmelten met je omgeving, dat verbinding iets is wat fysieke leegte kan overstijgen.”

“We zijn erg blij dat we na het mooie concert in het najaar, nu ook het bijhorende kunstwerk kunnen tonen in de publieke ruimte”, verduidelijkt Denise Vandevoort, schepen van cultuur. “Het is niet toevallig dat velen van ons de voorbije maanden het belang en de schoonheid van kunst én natuur ervaren hebben. De Sjel verbindt beide elementen met elkaar en het doet me dan ook erg veel plezier dat we het op deze manier naar een ruim publiek kunnen brengen.”

De samenwerking tussen stedelijk cultuurhuis 30CC en de dienst begraafplaatsen past ook volledig binnen de visie die de stad voor haar begraafplaatsen uitrolt: “Dit kunstwerk is een troostplek, een rustpunt in de stad, een plek om even tot bezinning te komen”, vertelt Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn en begraafplaatsen. “Onze begraafplaatsen hebben alle potentieel om moderne, ontsloten koesterplekken te worden. Het zijn parken vol rust en groen waar we elkaar herdenken, herinneren en in gedachten levend houden. De Sjel past daar perfect in.”

Wil je graag een bezoekje brengen aan de Sjel?
Sjel is tot en met 28 maart 2021 dagelijks te bezoeken op de Stadsbegraafplaats van Leuven.

  • Openingsuren: elke dag, van 9 tot 18 uur
  • Adres: Nieuwe Kerkhofdreef, Heverlee

Een bezoek gebeurt coronaveilig, volgens de vooropgestelde basisregels:

  • Kom alleen of met je gezinsbubbel van max. 4 personen
  • Hou 1,5 meter afstand tot andere bezoekers.
  • Een mondmasker is verplicht.
  • Ontsmet je handen.

    Meer info over Sjel vind je op www.sohnarr.com/sjel.

    Persberichten in je mailbox

    Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

    Over Stad Leuven

    www.leuven.be

    Contact

    Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

    016 27 22 44

    [email protected]