Slimme investeringen stuwen jarige Rugbyclub Leuven naar ongekend aantal rugbyspelers

De subsidietoelagen van de stad Leuven voor Rugbyclub Leuven werpen hun vruchten af. Dankzij een nieuw kunstgrasveld, kleedkamers en een krachthonk groeit de club aan de Koetsweg in Kessel-Lo uit tot een warme familieclub, met een ledenaantal in de lift en steeds meer meisjes die aan rugby doen. De club, die dit jaar veertig kaarsjes uitblaast, stelde zijn werking tijdens een verjaardagweekend in de kijker.

Het voorbije weekend was het feest aan de Koetsweg, waar Rugbyclub Leuven (RCL) zijn veertigste verjaardag vierde. De club oogt piepjong, dankzij een bestuur dat met een doordacht investeringsbeleid voluit de kaart van de jeugd trekt. In 2017 startte de club, met de steun van de stad Leuven en Sport Vlaanderen, een transformatieproces. De eerste prioriteit was een kunstgrasveld, waarvoor stad en club een samenwerkingsovereenkomst aangingen.

Cohesie op en naast het veld
“Dat veld is de basis geweest voor de nieuwe, jeugdige wind die door onze club waait”, legt RCL-voorzitter Wim Labie uit. “Dankzij het veld kunnen onze jeugdspelers ’s winters doortrainen, zonder als modderkonijntjes van het veld te stappen. Dat gegeven heeft vooral onze jeugdreeksen van spelertjes tussen 4 en 10 jaar sterk doen groeien. Nieuwe leden brachten vriendjes mee, hun ouders en grootouders en dus ook een nieuwe instroom voor onze vrijwilligerswerking. Het veld zorgt voor cohesie. Het werd makkelijker om onze oudere rugbyspelers training te laten geven aan de jeugdcategorieën. Of om nieuwe gezichten naar het rugby te lokken.”

Inclusieve sportbeleving
De club telt op dit moment 350 leden, maar verwacht binnen een tweetal jaar meer dan 500 leden te tellen. Bij de nieuwkomers van de laatste jaren zijn er opvallend veel meisjes en vrouwen. Zij maken intussen bijna een derde van het ledenbestand uit: een veertigtal bij de jeugd en meer dan zestig bij de senioren. Om de club doordacht te blijven uitbouwen, investeerde de stad Leuven voor een bijkomend subsidiebedrag van 150.000 euro mee in vier nieuwe kleedkamers en een krachthonk op de rugbysite. Daar wordt momenteel de laatste hand aan gelegd.

Leuvens schepen van sport Johan Geleyns ziet de club als een knap voorbeeld van inclusieve, doordachte sportbeleving. “Dankzij de visie van de club en de ondersteuning van de stad hebben we samen een én-én-verhaal kunnen schrijven”, aldus Geleyns. ‘”Het parcours van de club bewijst dat het loont om te investeren in eigen jeugd. Rugby boomt bij de Leuvense jeugd en dat is aan het beleid van deze club te danken. Naast de groei van hun jeugdploegen promoveren zowel hun heren- als damesploeg volgend seizoen naar de eerste klasse. RCL schrijft aan de Koetsweg een inspirerend succesverhaal, met de juiste sociale accenten, waar we als stad met plezier aan bijdragen. Als verjaardagwens hoop ik dat ze dit pad blijven bewandelen en de komende veertig jaar de successen mogen blijven opstapelen.”

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]