Slimme knip in Burchtstraat vanaf 1 februari

Sluipverkeer in de binnenstad verder bannen

In het kader van de afwerking van het circulatieplan besliste de stad Leuven om een slimme knip in te voeren ter hoogte van het kruispunt van de Burchtstraat met de Mechelsestraat en de Riddersstraat. Die knip gaat in op maandag 1 februari. Vergunninghouders, waaronder buurtbewoners, mogen wel nog door. Op die manier maakt de stad komaf met een belangrijke sluiproute doorheen het centrum van de stad en garandeert ze een vlotte bereikbaarheid voor buurtbewoners.

Door de invoering van een knip ter hoogte van het kruispunt van de Burchtstraat met de Mechelsestraat en de Riddersstraat kan gemotoriseerd verkeer vanuit de Vaartkom vanaf 1 februari niet meer via de Keizersberg naar boven rijden. Verkeer komende van de Keizersberg kan enkel nog richting de Mechelsestraat rijden. Wie van de Riddersstraat komt, kan naar de Mechelsestraat of richting de Keizersberg. Er geldt een uitzondering voor (brom)fietsers, speedpedelecs en vergunninghouders, waaronder bewoners van Wilsele-Dorp, de Vaartkom en de Ridderbuurt. Deze bewoners kregen de voorbije maanden de kans om zo'n vergunning aan te vragen. Een slimme camera met nummerplaatherkenning zal inbreuken vaststellen. 

Sluiproute knippen
Uit verkeerstellingen uitgevoerd in mei 2019 bleek dat in deze buurt nog te veel sluipverkeer voor hinder en vuile lucht zorgt. “Met deze ingreep halen we het sluipverkeer uit de Burchtstraat, Mechelsestraat, Riddersstraat en Mechelsesteenweg. Deze woonstraten krijgen tot nog toe immers heel wat verkeer te slikken dat er niet hoort te zijn. Zo maken we komaf met een belangrijke sluiproute doorheen de binnenstad en zorgen we voor gezondere lucht en veiligere, aangenamere woonstraten”, licht schepen van mobiliteit David Dessers toe. “Het spreekt voor zich dat we de komende maanden het effect van deze maatregelen op de omgeving, waaronder Wilsele-Dorp, zullen monitoren.” Tegelijkertijd garandeert de stad een vlotte bereikbaarheid voor buurtbewoners en blijft parking Vaartkom maximaal bereikbaar, via de nieuwe bruggen over de Vaart en de Kolonel Begaultlaan. De stad zal de gewijzigde verkeerssituatie ter plekke duidelijk aangeven.

“Met deze ingreep willen we de leefbaarheid van de buurt verbeteren en een evenwicht vinden tussen het sluipverkeer weren maar toch de buurt bereikbaar houden voor de bewoners”, vult Dirk Vansina, schepen van openbare werken, aan. “Door ook in te zetten op parking Vaartkom als randparking met gratis e-shuttle naar het centrum, komen we tegemoet aan onze handelaars en bezoekers.”

Veiliger fietsen
“Door deze ingreep zal de Riddersstraat als fietsstraat ook beter tot haar recht komen. De Burchtstraat wordt bovendien een fietsstraat en zal duidelijk deel uitmaken van de fietsroute Heilige Geeststraat - Goudsbloemstraat - Riddersstraat - Burchtstraat - noordoever Vaartkom”, verduidelijkt Dessers. “Daarnaast zal de knip het kruispunt Riddersstraat - Mechelsestraat - Burchtstraat veiliger maken, in het bijzonder voor voetgangers en fietsers.” 

 

Contacteer ons
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
David Dessers schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid, landbouw en consumptie, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven