Slimme sensoren brengen omgevingsgeluid in kaart

De komende maanden wordt het omgevingsgeluid gedetailleerd in kaart gebracht in Antwerpen, Gent en Leuven. De sensoren van het burgeronderzoek De Oorzaak begonnen maandag 29 april immers met de registratie van alle piekgeluiden, van vrolijk fluitende vogels tot voorbijrijdende auto’s.

Met De Oorzaak, het grootste burgeronderzoek ooit naar geluid in Vlaanderen, brengen UAntwerpen, UZA en De Morgen gedetailleerd in kaart welke geluiden we dagelijks horen, welke geluiden het luidst klinken en wat ze doen met onze gezondheid. Het grootschalige onderzoek startte in september 2023. Deelnemers brachten hun geluidsomgeving in kaart tijdens een wandeling door hun buurt. Die Grote Geluidsbevraging leverde reeds een massa interessante data op.

Tegelijkertijd konden inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven zich kandidaat stellen om een slimme geluidssensor aan hun slaapkamerraam te installeren. 627 Antwerpenaars, 370 Gentenaars en 200 Leuvenaars tekenden daar enthousiast op in. Alle deelnemers zullen gedurende twee maanden het geluid in de omgeving van hun woonplaats gedetailleerd in kaart brengen. In elke stad meten ook een aantal buurthuizen mee en er hangen vaste referentiesensoren op verschillende locaties in de steden.

“Een algoritme voorziet elk piekgeluid van een label (bijvoorbeeld een vliegtuig, stemmen, een auto of een tram) en vat de belangrijkste kenmerken van het geluid (volume, frequentie, duur, enzovoort) samen”, zegt Cedric Vuye (UAntwerpen), projectleider van De Oorzaak. “Via het netwerk van Orange Belgium krijgen de onderzoekers de geanalyseerde data doorgestuurd. Er worden geen geluidsfragmenten opgeslagen op de sensor, noch doorgestuurd naar de server. Deelnemers kunnen de metingen live volgen op een persoonlijk dashboard.” Op geen enkele manier zullen persoonlijke gesprekken opgenomen worden.

Ook de stad Leuven kijkt uit naar de resultaten. “De voorbije jaren hebben we met sensoren het geluid gemeten in de Naamsestraat om zo specifiek nachtlawaai in kaart te brengen en vervolgens aan te pakken met zogenaamde nudgingtechnieken. De komende maanden zullen we dat ook in andere straten doen. De metingen in het kader van De Oorzaak vormen daar een mooie aanvulling op”, aldus schepen van ICT Thomas Van Oppens. “Als smart city omarmen we immers innovatieve technologie om de uitdagingen waarvoor we staan, aan te pakken en ervoor te zorgen dat het goed leven is in de stad, vandaag en morgen.” ​

Meedoen kan nog steeds
Inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven die ook graag een geluidssensor willen installeren, kunnen zich via de Grote Geluidsbevraging aanmelden via leuven.be/deoorzaak. Zij kunnen na de zomer deelnemen gedurende twee maanden. ​

In een volgende fase gaan de initiatiefnemers met een groep van honderd burgerwetenschappers dieper in op de impact van geluid op onze gezondheid en welzijn aan de hand van een gedetailleerde medische studie.

 

 

Website preview
Onderzoek naar omgevingsgeluid
Universiteit Antwerpen, het UZA en De Morgen voeren in samenwerking met stad Leuven een groot burgeronderzoek uit over omgevingsgeluid in Vlaanderen. Ook de oren van Leuvenaars zijn van groot belang.
Stad Leuven

De Oorzaak is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en De Morgen, met sterke ondersteuning van Departement Omgeving, Orange Belgium, Departement Zorg, Agentschap Wegen en Verkeer, Lantis, De Lijn, Natus, Stad Gent, Stad Leuven en provincie Antwerpen. BMW en Loop earplugs zijn de commerciële campagnepartners van De Morgen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be