Smart City Data platform van Brugge, Leuven en Roeselare wint prestigieuze internationale award
De stad Leuven gaat naar huis met een internationale award tijdens het Smart City Expo World Congress in Barcelona. In het kader van dat congres werd er een wedstrijd georganiseerd voor baanbrekende projecten, ideeën en strategieën die steden over de hele wereld leefbaarder en duurzamer moeten maken. Uit 337 voorstellen van 60 landen koos de jury de inzending van de stad Roeselare, Leuven en Brugge als laureaat in de categorie ‘Enabling Technologies’.
Leuven bundelde vorig jaar de krachten met Roeselare en Brugge om de markt te bevragen voor de aankoop van een dataplatform. Via een raamcontract kochten ze onlangs gezamenlijk een Smart City Data Platform aan bij het consortium Urban Sense, vertegenwoordigd door Cegeka en Sirus. Op die manier gaven de drie steden een aanzet voor een standaard dataplatform voor alle andere Vlaamse steden en gemeenten.
“We zijn heel blij met deze erkenning. Dit dataplatform is de draaischijf van onze data-architectuur en het sluitstuk van onze smart citystrategie. En dat is ongelooflijk belangrijk willen we beleid maken op basis van objectieve data in plaats van ons buikgevoel. Data zijn immers de sleutel om toepassingen te creëren die een antwoord bieden op de grote uitdagingen van vandaag en morgen”, reageert schepen van ICT Thomas Van Oppens enthousiast. “In Leuven maken we in eerste instantie gebruik van het platform om het nachtlawaai in het centrum aan te pakken. Met geluidsmeters brachten we het nachtlawaai in de Naamsestraat in kaart. Die realtime data werden vervolgens opgeslagen op het platform. Op basis van die data testen we nu verschillende preventieve beïnvloedingstechnieken om het nachtlawaai te verminderen, of beter nog: te voorkomen. Zo dimmen of versterken we de straatverlichting bij nachtlawaai. Het platform is een belangrijk onderdeel van dit project.”
Het “Smart City Data-platform” is de belangrijkste bouwsteen voor de architectuur met slimme data. Op dit platform worden de Internet of Things-sensordata en andere (authentieke) databronnen samengebracht. Door gegevens te koppelen kunnen de drie stadsbesturen beter onderbouwde beleidsbeslissingen nemen. Daarnaast opent het platform deuren voor tal van innovaties, al dan niet in samenwerking met andere overheden, zowel nationaal als internationaal, bedrijven, burgers en/of onderwijsinstellingen.
Met het platform konden Roeselare, Brugge en Leuven de jury overtuigen tijdens het prestigieuze Smart City Expo World Congress. Dit congres in Barcelona is ’s werelds grootste vakbeurs op vlak van technologie in de steden van morgen, met 24.000 bezoekers en een vertegenwoordiging van 140 landen.