Stad bezorgt alle Leuvenaars bubbelboekje

In de strijd tegen het coronavirus blijft stad Leuven inzetten op preventie, samenwerking en zorg voor elkaar. “Voorkomen is beter dan genezen,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Het is van groot belang dat we bij een besmetting snel weten met wie die persoon contact heeft gehad, en waar een besmetting is opgelopen. Om de Leuvenaars te helpen hun contacten bij te houden, bezorgen we eind deze week iedereen een bubbelboekje, waarin je contacten kan noteren.”

“We hebben als samenleving veerkracht getoond. In de strijd tegen het virus en ook als gemeenschap die zorgt voor elkaar”, zegt Ridouani. “Dat stemt me hoopvol. Als we voorzichtig zijn en het veilig houden, is er veel mogelijk, zoals onze kinderen naar school sturen, werken en allerlei activiteiten om toch een beetje te genieten en te ontspannen. Net zoals de voorbije weken en maanden blijft het belangrijk dat de Leuvenaars voorzichtig zijn en de maatregelen goed opvolgen. De Leuvenaars krijgen samen met het bubbelboekje ook een brief in de bus, om hen een hart onder de riem te steken en om hen aan te moedigen de regels te volgen.”

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, is een goede contactopsporing heel belangrijk. “Door bij te houden met welke mensen je contact hebt gehad, kan bij een besmetting iedereen snel op de hoogte gebracht worden. Je kan het bubbelboekje gebruiken als geheugensteuntje voor jezelf en als bescherming voor anderen”, zegt Ridouani.

In het boekje, met een mooie cover en in handig pocketformaat, kan je niet alleen bijhouden met wie je contact had, maar ook op welke manier: was het langer dan 15 minuten? Heb je elkaar aangeraakt? Hield je anderhalve meter afstand? “Dat zijn ook vragen die de contactopspoorders van de overheid stellen”, zegt Ridouani. “Met dit boekje heb je meteen de juiste informatie bij de hand als je telefoon krijgt van een contactopspoorder of kan je zelf contacten op de hoogte brengen bij een positieve test.”

De contactopvolging door de overheid start wanneer de huisarts of een test bevestigt dat je besmet bent met het coronavirus. Medewerkers bellen jou en je contacten dan op met advies, om te voorkomen dat ze anderen besmetten.

Daarnaast telt het bubbelboekje ook notitiepagina’s om bijvoorbeeld bij te houden wanneer kinderen op vakantiekamp zijn geweest, wanneer je sportles volgde, wanneer je samenkwam met collega’s… Er is ook ruimte om herinneringen aan 2020 neer te pennen.

“We hoopten om snel het normale leven te kunnen hervatten. De realiteit is dat we opnieuw een moeilijke periode doormaken. Maar ik ben ervan overtuigd dat we hier samen uitkomen. Leuven heeft de voorbije maanden getoond dat we deze moeilijke situatie aankunnen: door samen te werken en zorg te dragen voor elkaar. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Ik roep alle Leuvenaars op om vol te houden. Blijf oog hebben voor elkaar. Vraag hulp als je die nodig hebt. Het stadsbestuur staat klaar, samen met heel wat medewerkers, vrijwilligers, zorgverleners en organisaties om je te ondersteunen”, besluit Ridouani.

Iedereen die hulp nodig heeft, kan nog steeds terecht bij Leuven Helpt op het gratis nummer 0800 16 9 16 of via mail op [email protected]. Het informatiecentrum blijft bereikbaar voor mensen met vragen over corona, via 0800 16 9 16 of [email protected].

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]