Stad klaar om Leuvense scholen te helpen schakelen naar code oranje

Alle scholen in Vlaanderen moeten ten laatste tegen de herfstvakantie naar code oranje overschakelen. Dat besloot minister van onderwijs Ben Weyts gisteren samen met de onderwijskoepels en -vakbonden. Het is de bedoeling dat álle leerlingen en scholieren voltijds naar school blijven gaan. Stad Leuven staat klaar om de scholen te ondersteunen om de afgeroepen extra veiligheidsmaatregelen in te voeren.

“De directies, leerkrachten en leerlingen hebben de voorbije weken hun best gedaan om onderwijs in deze bijzondere tijden zo vlot mogelijk te laten verlopen. We vinden het belangrijk dat de scholen zo lang als mogelijk open kunnen blijven voor zoveel mogelijk leerlingen. Tegelijkertijd moeten we er voor zorgen dat de ziekenhuizen niet overvol geraken. Dat moeten we samen doen, en dat gaat ons samen lukken. Met de overschakeling naar code oranje  nemen we in de scholen nu ook extra maatregelen om te voorkomen dat het virus vrij spel krijgt.” zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “We staan vanuit stad Leuven, net zoals in het voorjaar, klaar om de scholen te ondersteunen waar nodig.”

De motivatie hoog houden voor mondmaskers
In code oranje moeten leerlingen in het secundair onderwijs ook op de speelplaats een mondmasker dragen, als ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden. “Intussen zijn leerkrachten en leerlingen het al wel gewoon om een mondmasker te dragen in de klas. We willen jongeren nu motiveren om dat zo veel mogelijk te blijven doen op school en daarbuiten. Daarvoor zetten we vanuit de stad een communicatie-campagne op, zoals we in het voorjaar ook deden met ‘Even apart, altijd samen’. Daarnaast zullen we samenwerken met influencers die via sociale media jongeren aanspreken over de regels en over de impact van corona op hun persoonlijke leven. Zo  houden we samen de moed erin.”, vertelt schepen Wadera.

Opvang als leerkrachten niet op school kunnen zijn
Voor de kleuter- en basisscholen betekent code oranje: geen buitenschoolse activiteiten meer (behalve zwemlessen), geen extern bezoek op school en eten per klasgroep of werken met vaste plaatsen in de refter.

“Dat zijn aanpassingen waarmee scholen intussen al voldoende ervaring hebben. We willen hen vanuit de stad vooral ondersteunen om leerkrachten te vervangen waar nodig.” zegt schepen Wadera.  Met de toenemende besmettingsgraad buiten de scholen valt te verwachten dat leerkrachten af en toe in quarantaine zullen moeten gaan of ziek worden. “In het voorjaar hielp opvangpersoneel van de stad om de dagopvang in de scholen te bemannen. Nu zetten we hen klaar om leerlingen in de klassen op te vangen, als de leerkracht niet ziek is kan die eventueel van thuis uit online les geven", verduidelijkt de schepen.

Helpen overschakelen naar online leren indien nodig
Secundaire scholen kunnen, indien nodig,  voor de tweede en derde graad afwisselen tussen online en klassikale lessen, op voorwaarde dat ze alle leerlingen kunnen blijven bereiken. “In de lockdownperiode verzamelden we laptops, zochten we vrijwilligers die online huiswerkbegeleiding gaven en zagen we hoe leerkrachten online creatief aan de slag gingen. Zo hielden we heel veel leerlingen aan boord. In september hebben we alle partners samengebracht om die acties  structureel te maken. Met hen zullen we bekijken hoe we scholen kunnen helpen om alle leerlingen betrokken te houden”, zegt schepen Wadera.

Samen opvolgen en bijsturen
Verder blijft de stad in nauw overleg met de CLB’s om de evoluties van het aantal besmettingen in de scholen op te volgen. Indien nodig, zullen zij  vragen aan de gouverneur en de minister voor bijkomende maatregelen. Daarnaast is er ook een wekelijks overleg met de Leuvense scholen. Daar delen ze ervaringen over de aanpak of stellen ze vragen naar ondersteuning. “We doen er alles aan om onze scholen zo goed als mogelijk te ondersteunen. Deze situatie is uitzonderlijk voor iedereen. Door de krachten te bundelen, komen we er samen doorheen”, besluit schepen Wadera.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geertrui Vanloo Algemeen directeur
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven