Stad leidt Leuvense leerkrachten op tot talentencoaches

De stad wil kinderen en jongeren helpen om hun talenten te ontdekken en er actief mee aan de slag te gaan. Daarom leidt de stad dit schooljaar 50 Leuvense leerkrachten en andere onderwijsexperten op tot talentencoach. Zij kunnen namelijk als geen ander de talenten van deze deelgroep aanboren. Vandaag werd in Campus Corso het startschot gegeven van dit talententraject. De ambitie is om de komende jaren nog meer talentencoaches op te leiden zodat Leuven verder uitgroeit tot talentenstad. ​

Elk kind wordt geboren met een brede waaier aan talenten, maar is zich daar jammer genoeg vaak zelf niet van bewust. En dat terwijl werken met je talenten meer kansen biedt om te groeien tot de beste versie van jezelf. We dromen ervan dat elk kind en elke jongere in Leuven zijn talenten kan ontdekken. Daarom organiseren we dit jaar voor 50 leerkrachten en andere onderwijsexperten een professionele opleiding tot talentencoach. Via de opleiding leren ze naar hun eigen talenten te kijken én om anders te kijken naar hun leerlingen”, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Luk Dewulf ​
Vanmorgen werd in Campus Corso, de nieuwe hub voor ondernemers en onderwijsmakers in de Diestsestraat, het startschot gegeven van het talententraject. De opleiding werd gegeven door Luk Dewulf, zelf talentencoach en auteur van onder andere het boek ‘Mijn school kiest voor mijn talent’, en Els Pronk en Elke Busschots van de Blij met Mij! Academie. Zij sloegen de handen in 2016 in elkaar om talentencoaches in Vlaanderen en Nederland op te leiden. “Talent gaat niet over het uitblinken in een bepaalde activiteit maar over elke activiteit die vanzelf gaat en die voldoening oplevert. Die maakt dat de tijd vliegt, en dat je je batterijen oplaadt. Van je talenten krijg je energie. Talentencoaches helpen kinderen om hun talenten te benoemen zodat ze meer veerkracht en weerbaarheid en een positief zelfbeeld ontwikkelen ”, aldus Luk Dewulf.

Leerkrachten ondersteunen en waarderen
De opleiding past binnen een groter aanbod dat stad Leuven heeft om leerkrachten te ondersteunen en hen te waarderen. “Leraar zijn is een feest, en al zeker in Leuven. Daarom zetten we een heel jaar in op het ondersteunen en waarderen van onze Leuvense leerkrachten. Naast dit talententraject gaat er ook vier keer per jaar een onderwijsliving door. Een gezellig samen zijn waar Leuvense leerkrachten kunnen bijleren over hun rol als leraar in deze stad. Er komen thema’s aan bod als ​ gezonde voeding op school, meertaligheid en klimaatuitdagingen. We willen onze leerkrachten dus écht zoveel mogelijk waar kan ondersteunen. En via het talententraject krijgen ook zij zicht op waar zij zelf energie van krijgen. Hen daarmee op weg zetten, hen helpen om hun dag meer te vullen met taken waar ze energie uit putten, dat is voor mij ook waardering tonen", besluit schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be