Stad Leuven bereidt jongeren voor op hun eerste verkiezingen

De stad Leuven wil via haar jongerenwerking mijnleuven de jongste Leuvense kiezers zo goed mogelijk informeren over de verkiezingen. Dat doet mijnleuven door deze week leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde middelbaar te ontvangen in een ‘verkiezingscentrum’ in de Villa aan de Aa en door online video’s te delen over thema’s waarover het Europees Parlement beslissingen neemt. ​

Op 9 juni mogen voor de eerste keer ooit 16- en 17-jarigen hun stem uitbrengen, meer bepaald voor het Europees Parlement. Maar ook alle 18- tot 21-jarigen zullen dit jaar voor het eerst naar de stembus gaan. De stad Leuven wil deze jongste groep kiezers zo goed mogelijk informeren en engageren. ​

Eerste Hulp bij Stemmen
Van 14 tot en met 17 mei zakken Leuvense klassen uit het vierde, vijfde en zesde middelbaar af naar de Villa ​ aan de Aa in de Onze-Lieve-Vrouwstraat. De thuisbasis van mijnleuven wordt een week lang omgetoverd tot een echt verkiezingscentrum: in kleine groepjes volgen de leerlingen een workshop over de Europese verkiezingen, er is een kleine infomarkt over alle politieke partijen én de jongeren kunnen er een stemcomputer uittesten.

EU en jongeren
In de weken vóór 9 juni zal er ook een reeks video’s over de Europese verkiezingen verschijnen op Instagram en TikTok van mijnleuven. De mediacrew van mijnleuven maakte filmpjes over een aantal items waarover het Europees Parlement beslissingen neemt. Zo wordt het voor de jongeren duidelijk hoe de Europese Unie ook een invloed heeft op hun dagelijks leven. Denk maar aan het vrij verkeer van personen en goederen, het verbod op single-use plastics en de universele oplader.

De stad Leuven hoopt op die manier jongeren voldoende te kunnen informeren over hoe ze kunnen stemmen en wat de impact is van hun stem.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be