Stad Leuven beschermt waardevolle taxusbomen op Stadsbegraafplaats met mulchbedjes

Op de Leuvense Stadsbegraafplaats vind je meerdere taxusbomen. Dat is geen toeval, want de taxus staat symbool voor het eeuwige leven. Maar door de warme en droge zomers van de voorbije jaren krijgt onze natuur het steeds moeilijker om te overleven. Stad Leuven wil het groen op haar begraafplaatsen zo duurzaam mogelijk beschermen tegen het veranderende klimaat. Daarom kregen afgelopen week zeven taxusbomen een mulchbedje als natuurlijke beschermlaag tegen hitte en droogte. De stad onderzoekt of dit een oplossing kan bieden voor kwijnende bomen.

“Het is geen toeval dat de taxussen talrijk aanwezig zijn op onze begraafplaatsen. Omdat deze bomen, die wel 15 meter hoog kunnen worden, altijd groen blijven en makkelijk 2.000 jaar oud kunnen worden, zijn ze verbonden aan het eeuwige leven”, aldus Bieke Verlinden, schepen van begraafplaatsen.

De taxus is van nature een slimme boom: hij bedekt zijn eigen wortels met laaghangende takken zodat ze beschermd zijn tegen droogte en hitte. “Maar de taxussen op de begraafplaats zijn in de loop der jaren vaak bewerkt zoals een klassieke boom: de onderste takken werden stelselmatig weggesnoeid, simpelweg omdat zo’n hoogstamboom het beeld was dat men vroeger nastreefde”, legt schepen Verlinden uit. “En de planten maalden daar vroeger misschien niet om, maar nu, jaren later, merken we dat de bomen er door de steeds warmere en drogere zomers onder lijden.”

Doordat de wortels bij deze snoeitechniek in de zon komen te liggen, worden ze letterlijk blootgesteld aan de klimaatverandering. Bovendien is door het jarenlange gebruik van pesticiden en het stelselmatig afvoeren van gevallen bladeren de bodem op de begraafplaatsen ook armer geworden, zodat hij moeilijker vocht kan vasthouden, en heel snel opwarmt bij zonnig weer. Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bomen en planten die erin groeien.

“Wat deze bomen nodig hebben om oud te kunnen worden, is een gezonde en goed doorlatende bodem. Gelukkig hebben we ondertussen voldoende kennis in huis om hier op een groene en gezonde manier mee aan de slag te gaan.”

Proefopstelling met mulchbedjes
Afgelopen jaren boekte de stad in het plantenlaboratorium op de Stadsbegraafplaats indrukwekkende resultaten met het gebruik van ruw organisch materiaal als mulch op de bodem rondom de planten. Mulchen is een waardevolle kringlooptechniek, waarbij de bodem wordt toegedekt met een laag groenafval, zoals afgevallen bladeren. Het heeft tal van voordelen: het houdt de zon van de bodem weg, beperkt de verdamping van de bodem, stimuleert microbieel leven, insecten, schimmels… Kortom: het zorgt voor een gezondere bodem.

“Deze mulchtechniek gaan we nu ook toepassen om de waardevolle taxussen op de Stadsbegraafplaats te beschermen”, vertelt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden. “Bovendien wordt zo het organisch materiaal op onze begraafplaats zelf verwerkt in plaats van afgevoerd als afval. Op termijn is dit dus veel minder werk voor een veel beter resultaat: alleen maar voordelen met deze korte-keten-aanpak”.

“Om de ruimte in Leuven groener en veerkrachtiger te maken, gooien we ouderwetse en milieuvervuilende ideeën overboord en beheren we het openbaar groen vandaag op een veel ecologische, duurzame én minder arbeidsintensieve manier’, voegt schepen Wadera nog toe.

Wie nieuwsgierig is, kan altijd een rustige wandeling maken over de groene Stadsbegraafplaats om de bomen in hun nieuwe mulchbedje te komen bewonderen.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be