Stad Leuven blikt tevreden terug op stadsproject ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’

De expo ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’, sloot op 11 november de deuren.  De talrijke opkomst en de vele positieve reacties overtroffen de verwachtingen van de stad. In totaal bezochten 10.332 mensen de tentoonstelling.

‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ bracht het verhaal van de naoorlogse Leuvenaar aan de Leuvenaar van vandaag. Uniek was dat de wederopbouw en het herstel van het dagelijkse leven in de jaren 20 vanuit een menselijk perspectief verteld en in beeld gebracht werd.  En dat sprak duidelijk aan! Hoogtepunten waren het imposante schadeplan, de maquettes en de touch-databank waar bezoekers, via een groot stratenplan van Leuven, de wederopbouwpanden en -plannen konden bekijken.

Ook de andere expo’s in het kader van de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog trokken veel kijklustigen. ’De Duitse Negatieven van Leuven’ en ‘Aan de Bevolking: Oorlogsaffiches van Leuven 1914-1918’  konden samen op 25.000 kijklustigen rekenen.

HERLEVEN in de stad
Het stadsproject ‘HERLEVEN. Leuven na 1918’ wilde de aandacht vestigen op het bijzondere wederopbouwverhaal van de stad en de veerkracht van haar inwoners. En dit niet enkel via expo’s. Her en der in de stad verschenen verschillende kleine weetjes over de wederopbouw. Ook kregen alle wederopbouwpanden, zo’n 750, op 1 nacht tijd een tag met oranje kalkverf. Vorige week kregen bewoners van deze panden ook een speciale sticker om op de ruit te kleven. Zo blijft de herinnering en het bewustzijn nog wat langer nazinderen.

Dat de tentoonstelling in de smaak viel, blijkt uit de vele reacties die de stad ontving tijdens de tentoonstelling en op de acties. Een bloemlezing:

  • ‘Mijn naam is Mustafa en ik kom uit Irak. Ik heb 5 oorlogen meegemaakt in mijn leven, en ik ben nog maar 26 jaar. Alles wat hier getoond wordt, heb ik zelf meegemaakt; het vluchten, de vernieling, de doden, de honger… er is niets veranderd.’  (Mustafa, 27/5/2018)
  • ‘A really excellent exhibition bringing history to life.’ (3/11/2018 )
  • ‘…Allereerst van harte gefeliciteerd met uw prachtig initiatief om de geschiedenis levendig te houden. (…) ik ben dan ook bijzonder geïnteresseerd in de historie achter dit pand.’ (10/10/2018)
  • ‘Ik hoop dat de oorlog stopt en dat alle mensen elkaar helpen’ (Eleonora, 7 jaar)
  • ‘BEKLIJVEND !- alleen hebben we er nog altijd onze lessen niet uit getrokken 1914-2017 !!! BEANGSTIGEND. En helemaal niet zo ver van ons bed.’  (10/11/2018)

 

 

Contacteer ons
Louis Tobback burgemeester
Joke Buijs adviseur monumentenbeleid
Lesja Vandensande projectcoördinator
Louis Tobback burgemeester
Joke Buijs adviseur monumentenbeleid
Lesja Vandensande projectcoördinator
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven