Stad Leuven breidt dagopvang voor dak- en thuislozen uit

Voor dak- en thuislozen zijn deze coronatijden bijzonder moeilijk. Overdag kunnen ze door de maatregelen om het virus te bestrijden niet langer terecht in openbare gebouwen, en ook op pleinen of in parken op een bankje zitten is niet langer toegelaten. Daarom is de stad Leuven samen met het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) een dagopvang opgestart in de stedelijke sporthal Rijschoolstraat.

Tot voor kort was inloopcentrum De Meander de vaste plek voor daklozen om overdag even binnen te springen voor basisvoorzieningen. Die was echter te klein. Dak- en thuislozen kunnen sinds vandaag overdag terecht in een veel grotere locatie, waar dezelfde basisvoorzieningen aangeboden worden, namelijk de stedelijke sporthal in de Rijschoolstraat. “Heel wat plekken waar dakloze mensen anders rustig kunnen verblijven, zijn gesloten. En als het motto is dat je buiten enkel mag bewegen, dan wordt het erg moeilijk en vermoeiend voor wie de hele dag buiten is. Daarom biedt de dagopvang een plek om te rusten, een koffie te drinken of een douche te nemen”, zegt schepen van wonen Lies Corneillie. De sporthal is ruim genoeg om mensen op te vangen en toch voldoende afstand te bewaren. De regels rond social distancing kunnen er gerespecteerd worden.

Er kunnen zo’n vijftig mensen elke dag terecht van 10 tot 18 uur. De stad zorgt voor de nodige materialen zoals tafels en stoelen, veldbedden, bestek, microgolfovens en voorziet koffie en thee. Er wordt op toegezien dat alle materialen grondig gedesinfecteerd worden.

Sterke samenwerking
De dagopvang van dak- en thuislozen is opnieuw een mooi voorbeeld van de goede samenwerking en solidariteit in de stad. CAW coördineert de dagelijkse opvang. Poverello zorgt voor een warme maaltijd per dag, met ondersteuning door het stedelijk buurtwerk en de Koning Boudewijnstichting. Het stedelijk buurtcentrum van Sint-Maartensdal zorgt voor de verdeling. Elke dag is er minstens één medewerker aanwezig, iemand van het CAW of een buurtwerker van de stad. Daarnaast zijn er vrijwilligers. Het mobiele team van vzw De Hulster, een samenwerkingsverband dat zich richt op mensen met een psychische kwetsbaarheid, biedt psychische ondersteuning. Ook een student sociaal werk van de Hogeschool UCLL is aanwezig.

“Politie, gemeenschapswachten en de sociale sector informeren dak- en thuislozen op straat over de dagopvang, en waarvoor ze er terecht kunnen.” vertelt Bieke Verlinden schepen van sociale zaken en buurtwerking. “Bij de opening kwamen er al twintig personen langs waarvan velen nood hadden om wat uit te rusten. We zijn dan ook blij dat dit initiatief snel gekend was en dat we een rustige plek kunnen aanbieden tijdens deze crisis”, sluit Bieke Verlinden af.

Nachtopvang
Drie weken gelden werd Jeugdherberg Blauwput al opgevorderd door de burgemeester, om er een nachtopvang voor erg kwetsbare mensen in te richten. In de normale winter- en noodopvang was het niet mogelijk om de social distancing te garanderen. In de jeugdherberg kan dat wel. De nachtopvang werd alvast verlengd tot minstens 19 april.

Contacteer ons
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Dries Wiercx coördinator buurtwerk, stad Leuven
Bert Lambeir algemeen directeur, CAW Oost-Brabant
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Dries Wiercx coördinator buurtwerk, stad Leuven
Bert Lambeir algemeen directeur, CAW Oost-Brabant
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven