Stad Leuven brengt effect klimaatadaptieve maatregelen in kaart

Om de stad te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, onthardt en vergroent stad Leuven straten en pleinen waar het kan en zorgt ze ervoor dat waterlopen meer ruimte krijgen. Met innovatieve technologie monitort ze de impact van deze ingrepen, onder meer op de Hertogensite en in de Constantin Meunierstraat. Zo kan ze de komende jaren op een gerichte en efficiënte manier maatregelen nemen om de stad verder te wapenen tegen de klimaatcrisis.

Door onnodige verharding te verwijderen, groen te voorzien en waterlopen ruimte te geven, beschermen we ons tegen overvloedige regenval en periodes van extreme hitte en droogte. Groen zorgt immers voor verkoeling en regenwater kan zo beter in de grond sijpelen. Meer groen in de stad komt bovendien de biodiversiteit en de luchtkwaliteit ten goede.

“Met innovatieve technologie gaan we de impact van deze klimaatadaptieve ingrepen na”, vertelt schepen van ICT Thomas Van Oppens. “We onderzoeken hoe groot het effect van het vergroenen en ontharden van straten en pleinen op de biodiversiteit, de gezondheid van de Leuvenaars en de klimaatbestendigheid van onze stad is. Dat doen we momenteel onder meer op de Hertogensite en in de Constantin Meunierstraat en zullen we op termijn ook doen aan het Krakauplein. Als smart city willen we immers technologie en data gebruiken om het leven in onze stad te verbeteren.” ​

Hertogensite
Op de Hertogensite wordt een nieuw park aangelegd. Sensoren brengen de impact van dit park op de leefbaarheid van de stad in kaart. De kwaliteit van het water van de Dijle wordt gemeten en klimaatstations meten de effecten van het openleggen van de Dijle en de aanleg van het park op de lokale klimatologische omstandigheden. Ze meten onder meer de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, temperatuur en hoeveelheid neerslag. Ook het aantal fietsers en voetgangers op de nieuwe verbinding tussen de Kapucijnenvoer en de Onze-Lieve-Vrouwstraat wordt geteld. De stad krijgt hiervoor Europese steun via het VARcities-project.

Constantin Meunierstraat
Samen met de bewoners wil de stad de Constantin Meunierstraat ontharden en vergroenen. Met een proefopstelling bekijkt ze hoe de straat er in de toekomst kan uitzien. Ook hier meet de stad de impact van meer groen en minder verharding op de temperatuur, de luchtkwaliteit en de mobiliteitsstromen. De stad krijgt hiervoor Europese steun via het JUSTnature-project.

Bestaande meetnetwerken
“Zowel op de Hertogensite als in de Constantin Meunierstraat maken we gebruik van bestaande meetnetwerken zoals Leuven.cool voor de temperatuur en Telraam voor de mobiliteitsstromen. Die bestaande meetnetwerken breiden we uit met meetapparatuur voor de lucht- en waterkwaliteit”, aldus Van Oppens.

De data die gegenereerd worden, worden samen met de KU Leuven verzameld op het smart city dataplatform van de stad. Het doel is om een digitale kopie van de stad te maken. Op basis van deze data kan de stad bijvoorbeeld voorspellen wat de effecten zijn van bepaalde maatregelen. De stad wil deze data op termijn ook delen met de Leuvenaars en krijgt hiervoor ook steun van Europa via het URBREATH-project.

 

Website preview
Varcities
Europees project dat natuur-gebaseerde en duurzame oplossingen wil ontwikkelen en implementeren in steden. Ook in Leuven test Varcities enkele oplossingen uit.
Stad Leuven
Website preview
JUSTNature
Europees project dat natuur-gebaseerde oplossingen (NBS) op een rechtvaardige manier in de stad wil toepassen. Zo maken we onze stad klimaatadaptief met ecologische ruimte voor iedereen.
Stad Leuven
Home
About Welcome to URBREATH! URBREATH is a Horizon Europe project focusing on boosting social interactions, inclusion, equitability and liveability in cities. In fact, the project aims to put communities at the heart of decision-making for regional and local sustainable development. For doing so, the project team will develop, implement, demonstrate, validate and replicate a comprehensive,
URBREATH
Website preview
Smart City: slimme oplossingen voor uitdagingen in de stad
Met Smart City willen we innovatieve technologie en data gebruiken om het leven in onze stad te verbeteren.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be