Stad Leuven brengt racisme onder de aandacht

Vandaag, op de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie, vraagt de stad Leuven aan alle Leuvenaars om mee hun schouders te zetten onder een Leuven zonder Racisme. Mee racisme bestrijden begint bij het (h)erkennen ervan, want racisme en discriminatie gebeurt nog te vaak, ook onbewust. Daarom getuigen enkele Leuvenaars over hoe zij racisme ervaren en wat het met hen doet.

Leuven zonder racisme
“Ook in Leuven krijgen nog teveel mensen te maken met racisme en discriminatie. En als dat gebeurt wordt de stad een beetje minder Leuven”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera. Daarom zet de stad in op een ‘Leuven Zonder Racisme’. Dankzij de toetreding tot ECCAR, de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme, kan ze daarvoor ervaringen uitwisselen met andere steden.

Leuven heeft in de strijd tegen racisme en discriminatie al verschillende sensibiliseringsacties gedaan. De kleurpotlodenactie is daar een voorbeeld van. Door kleurpotloodjes in zeven verschillende huidskleuren uit te delen, geeft stad Leuven de boodschap dat huidskleur meer is dan zalmroze en dat verschil er mag zijn.  Daarnaast zet de stad in op monitoring van racisme en discriminatie en is er een samenwerking met Unia om slachtoffers te ondersteunen. De stad wil in de toekomst ook sterk inzetten om bedrijven, scholen, jeugdbewegingen enzovoort te sensibiliseren en te ondersteunen om racisme en discriminatie te bannen.

Leuvenaars getuigen
Op deze Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie brengt stad Leuven racisme expliciet onder de aandacht. Ze doet dat door verhalen van mensen te brengen en zo het racisme een gezicht te geven. “We vroegen aan Leuvenaars naar hun ervaringen met racisme en discriminatie. Hun getuigenissen lijken soms alledaags maar tonen hoe bewust of onbewust racisme raakt”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera. Die verhalen vind je  op de website www.leuven.be/leuvenzonderracisme en via de QR-code op de 10 pancartes die tot 6 april op verschillende locaties in de stad staan.

Wie zelf graag mee die boodschap uitdraagt, kan een affiche aanvragen via www.leuven.be/leuvenzonderracisme. “Met de pancartes, affiches aan de ramen van Leuvenaars en met de ‘Leuven Zonder Racisme’-vlag aan het stadskantoor willen we iedereen oproepen om aandacht te hebben voor racisme. In deze stad telt je toekomst en niet je afkomst”, besluit schepen Wadera.

Meer informatie over ‘Leuven zonder Racisme’ vind je op www.leuven.be/leuvenzonderracisme.

 

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Yassin El Attar beleidsadviseur racismebestrijding en diversiteit
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Yassin El Attar beleidsadviseur racismebestrijding en diversiteit
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven