Stad Leuven draagt historische Universiteitshal over aan KU Leuven

De stad Leuven heeft vandaag, met de ondertekening van een symbolische schenkingsoorkonde, de Universiteitshal ceremonieel overgedragen aan KU Leuven. Met de schenking spreekt de stad haar waardering uit voor de diepgaande samenwerking en verwevenheid van de universiteit met Leuven. “De cirkel is rond,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Tijdens de Franse Revolutie zorgde Napoleon met een keizerlijk decreet ervoor dat de Universiteitshal weer in handen van de stad kwam. Drie eeuwen later, ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de universiteit schenken we dit monument terug aan KU Leuven. De Universiteitshal blijft zo de fysieke belichaming van de symbiose tussen stad en universiteit.”

Belofte voor de toekomst

“Deze schenking vormt ook een belofte voor de komende generaties.” zegt burgemeester Ridouani. “KU Leuven is een universiteit van wereldformaat. Dankzij haar aanwezigheid is Leuven een broedplaats van kennis, innovatie en vooruitgang. We werken vaak en nauw samen aan oplossingen voor morgen op het vlak van bijvoorbeeld de strijd tegen ziekte, klimaatopwarming en armoede. ​ Op die manier blijft Leuven een zorgzame stad die vooruitgaat.”

Een gedeeld erfgoed
Ook rector Luc Sels spreekt zijn dankbaarheid uit: “De schenking van de Universiteitshal is meer dan een symbolisch gebaar; ze bevestigt de historische verbondenheid tussen KU Leuven en de stad Leuven. Dit gebouw, dat al zovele generaties studenten en onderzoekers heeft verwelkomd, blijft een tastbaar symbool van die lange traditie. Maar tegelijk kijkt deze schenking vooruit: ze onderstreept ons gedeelde engagement om samen te blijven investeren in kennis, talent en maatschappelijke vooruitgang — hier in het hart van de stad, maar ook ver daarbuiten.”

De Universiteitshal aan de Naamsestraat is niet alleen een iconisch gebouw in het Leuvense stadsbeeld, maar ook een plek met een rijke geschiedenis. Het fungeert vandaag als administratief centrum van de KU Leuven en is voor velen de eerste plek waar hun academische loopbaan start.

Een vleugje geschiedenis ​
De Universiteitshal kan terugblikken op een rijke geschiedenis. Tijdens de bloeiende textielindustrie in Leuven in de 13e eeuw bouwde de stad de lakenhal als opslag- en verkoopshal voor laken. Na 1350 kwam de lakenindustrie in verval en raakte een deel ervan in onbruik.

Toen de KU Leuven in 1425 werd opgericht, stelde de stad daarom een deel van de lakenhal beschikbaar als leslokalen voor de universiteit. Hiermee kreeg het gebouw zijn academische rol in Leuven.

De combinatie van marktruimte en universitaire auditoria bleek niet altijd een ideale combinatie. In de 17e eeuw verkocht de stad het gebouw aan de universiteit, die het onmiddellijk renoveerde en uitbreidde met onder meer een bibliotheek.

Tijdens de Franse Revolutie werd de universiteit afgeschaft en kwam de Universiteitshal terug in eigendom van de stad. Toen de katholieke universiteit in 1835 naar Leuven verhuisde, stelde de stad via een erfpachtovereenkomst de Universiteitshal opnieuw ter beschikking van de universiteit. Sindsdien fungeert de Universiteitshal als het kloppend hart van de academische gemeenschap, een functie die het nog steeds met verve vervult. Onlangs liet de universiteit nog grondige restauratiewerken aan de buitengevel en het rectoraat uitvoeren om het gebouw verder klaar te stomen voor de toekomst.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 27 27

communicatie@leuven.be