Stad Leuven en GAIA vragen aandacht voor de chip- en sterilisatieplicht van katten

Deze voormiddag hield de katmobiel van dierenrechtenorganisatie GAIA halt op de vrijdagmarkt in Leuven. Stad Leuven en GAIA vroegen hiermee aandacht voor de chip- en sterilisatieplicht van katten. Katten die verloren gelopen zijn, kunnen dankzij een chip makkelijker met hun baasje herenigd worden. Om de kattenpopulatie onder controle te houden is sterilisatie en castratie noodzakelijk. Vrijwilligers gaven passanten uitleg en beantwoorden vragen.

Sinds 2018 geldt er in Vlaanderen een castratie- en sterilisatieplicht van kittens voor ze vijf maanden zijn. Volwassen huiskatten geboren tussen 2014 en 2018 moesten gesteriliseerd zijn voor 1 januari 2020. Daarnaast moeten katten sinds 2017 gechipt en geregistreerd worden via de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Katten die verloren gelopen zijn, kunnen zo sneller met hun baasje herenigd worden. Katten die van eigenaar veranderen, moeten steeds gesteriliseerd/gecastreerd zijn en gechipt en geregistreerd worden, ook als ze gratis worden weggegeven.

“Deze verplichting bestaat dus al enkele jaren maar we merken dat het helaas nog niet echt ingeburgerd is. Door te informeren, vragen te beantwoorden en onduidelijkheden op te helderen, willen we ervoor zorgen dat mensen hun kat laten chippen en steriliseren of castreren. Vanochtend deden we dat in Leuven”, vertelt Joris Boone van GAIA. ​

“Een vruchtbare kattin kan wel twee nestjes met drie tot zes kittens per jaar verwekken. Een niet-gesteriliseerde kattin en haar nakomelingen kunnen dus op vier jaar tijd tot 5.000 extra katten voortbrengen, een niet-gecastreerde kater waarschijnlijk een veelvoud hiervan. Dat leidt helaas tot een toename van katten in de asielen, die al overvol zitten, maar ook tot dumping van ongewenste dieren. Dat is uiteraard onaanvaardbaar”, licht schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens toe. “Sensibilisering is dus cruciaal. We zijn dan ook blij met de komst van de katmobiel van GAIA naar Leuven.”

Zwerfkattenpopulatie onder controle houden
Ook om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden is het steriliseren en castreren van huiskatten cruciaal. Voor het verbeteren van het welzijn van zwerfkatten in Leuven werkt de stad samen met Zwerfkat in Le(u)ven vzw. “We verzorgen en voederen de zwerfkatten in Leuven, maar laten ze ook steriliseren. Zo proberen we te streven naar een stabiele zwerfkattenpopulatie. Maar dat is uiteraard dweilen met de kraan open als mensen hun huiskatten niet laten steriliseren of castreren. We onderschrijven dus volop de oproep om je huiskat te laten steriliseren of castreren”, aldus Kim Vanhaelemeersch van Zwerfkat in Le(u)ven.

Wie in de buurt van een zwerfkattenpopulatie woont, krijgt binnenkort een flyer in de bus met informatie over de chip- en sterilisatieplicht.

 

 

Zwerfkatten
Hoe kan je voedervrijwilliger worden? Hoe moet je zwerfkatten melden? En wat doet de stad?
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be