Stad Leuven experimenteert met slimme en grotere vuilnisbakken

Stad Leuven hecht veel belang aan een proper openbaar domein. Dagelijks gaan 25 straatvegers en tien andere medewerkers op pad om de straten en pleinen proper te houden en de vuilnisbakjes op het openbaar domein te ledigen. Zeker nu door corona meer mensen het openbaar domein zijn gaan gebruiken, zitten de vuilnisbakjes op sommige plekken snel vol, ook al worden ze meermaals per dag geledigd. Overvolle vuilnisbakjes trekken zwerfvuil aan. Om de netheid van straten en pleinen nog te verbeteren, experimenteert de stad de komende zes maanden met verschillende types slimme en grotere vuilnisbakken. Na deze testperiode beslist de stad welk type vuilnisbakken ze definitief zal installeren. 

"We willen de komende zes maanden proefondervindelijk testen met welke nieuwe types slimme en grotere vuilnisbakken we de beste resultaten boeken", vertelt schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens. "We maken hierbij gebruik van nieuwe technologieën en gaan heel wat data verzamelen, zodat we nadien geïnformeerde keuzes kunnen maken."

Afval samenpersen
Op verschillende drukbezochte plaatsen in het centrum plaatst de stad de komende dagen twee types compacterende vuilnisbakken. Deze vuilnisbakken persen het afval samen waardoor er afhankelijk van het type zo'n 15 à 30 keer meer afval in kan dan in een standaard vuilnisbak. "Op sommige plekken in de stad waar veel mensen samenkomen zitten de standaard vuilnisbakjes heel snel vol, ook al worden ze meermaals per dag geledigd. Overvolle vuilnisbakken trekken zwerfvuil aan. Op deze plekken gaan we experimenteren met compacterende vuilnisbakken", aldus Van Oppens. "Het excuus dat het afval er niet in past of de vuilnisbak vol zit, zal met deze nieuwe vuilnisbakken verleden tijd zijn."

Vuilnisbak op tijd geledigd
De compacterende vuilnisbakken zijn ook slim en werken op zonne-energie. Medewerkers van de stad kunnen de vuilnisbakken vanop afstand beheren. Zo krijgen ze een melding op hun computer of smartphone wanneer de vuilnisbak zo goed als vol is en geledigd moet worden of wanneer er een probleem of defect is. "Door een tijdige lediging en een grotere capaciteit zorgen we er voor dat je op drukke plaatsen in het stadscentrum je afval te allen tijde kwijt kan", vertelt de schepen. Als de stad beslist om de vuilnisbakken op termijn op grote schaal te gebruiken, kan ze de ophaalroutes bovendien optimaliseren. Met minder ophaalritten, een daling van de ophaalkost en de CO2-uitstoot als gevolg. 

"De vuilnisbakken laten ons ook toe om heel wat data te verzamelen. Zo zullen we weten welke vuilnisbakken veel of weinig gebruikt worden en kunnen we onderbenutte vuilnisbakken eventueel verplaatsen", licht Van Oppens toe.

Grotere afvalcontainers
Daarnaast installeerde de stad eerder al op verschillende drukbezochte plaatsen grotere afvalcontainers om de capaciteit te vergroten. "Deze containers bevatten geen sensoren maar we kunnen ze efficiënt plaatsen en ledigen. Er kan zes keer meer afval in dan in een standaard vuilnisbak en je vindt ze op een tiental plekken in de stad", alsnog de schepen. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]