Stad Leuven gaat op zoek naar solidaire verhuurders

De stad Leuven gaat op zoek naar solidaire verhuurders. Heel wat mensen hebben enkele kamers leegstaan of verhuren een huis, appartement of studio. Tegelijkertijd zijn heel wat mensen, vaak kwetsbare gezinnen of personen, op zoek naar een betaalbare en kwaliteitsvolle plek om te wonen. De stad lanceert een oproep om te verhuren aan mensen die het door omstandigheden wat moeilijker hebben en moeilijk een woonst vinden.

"De stad doet verschillende inspanningen om het aanbod betaalbare, kwaliteitsvolle woningen te vergroten. Daarnaast doen we een beroep op de verhuurders. We moedigen (potentiële) verhuurders aan om mee te zorgen voor betaalbaar en kwaliteitsvol wonen in onze stad. We geloven dat heel wat Leuvenaars goede verhuurders zijn en kunnen zijn", vertelt schepen van wonen, Lies Corneillie. "We proberen hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo is de informatie om solidair te verhuren nu mooi gebundeld op de website van de stad. We hopen dat we heel wat mensen kunnen overtuigen om hun woning solidair te verhuren of te delen. Samen pakken we de woonuitdaging aan." Er zijn verschillende manieren om kwetsbare mensen aan een woonst te helpen.

Een kamer in je woning tijdelijk verhuren
Als een of meerdere kamers in je woning leegstaan - omdat je kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn of omdat je nog geen kinderen hebt, kun je die verhuren. Op die manier benut je je woning optimaal. Bovendien zorg je zo mee voor betaalbaar wonen in de stad. Dit kan op verschillende manieren.

Dit kan in de eerste plaats met een melding 'tijdelijk wonen'. Dan verhuur je een deel van je woning tijdelijk aan erkende vluchtelingen of mensen met een onbewoonbaar verklaarde woning. Je hebt hier geen vergunning voor nodig, je moet dit enkel melden aan de stad. De huurders betalen huur of wonen er gratis, dat bepaal je zelf. Je kan dit maximaal 3 jaar doen. Je kunt ruimtes zoals de keuken of badkamer delen, maar dat hoeft niet. Je hoeft hiervoor geen eigenaar te zijn van de woning, maar de eigenaar moet wel akkoord zijn.

Daarnaast kun je een kamer of studio verhuren aan alleenstaanden, studenten, koppels of gezinnen. Dat kan zonder ingrijpende werken, met een tijdelijke vergunning, de zogenaamde 'kotmadam-formule'. Je vergunning is 5 jaar geldig. Tenslotte kun je aan 'zorgwonen' doen. Dan verhuur je een deel van je woning tijdelijk aan zorgbehoevende personen of 65-plussers. Daarvoor heb je geen vergunning nodig, je moet het enkel melden. Voor de kotmadam-formule moet je wel zelf eigenaar zijn van de woning en er ook gedomicilieerd zijn.

Een volledige woning verhuren via sociale organisaties
Wie een huis, appartement of studio verhuurt, kan dit ook verhuren aan kwetsbare personen. Je kunt de woning verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) SPIT of via het Woonanker.

Als je je woning wilt verhuren zonder rompslomp en geen tijd en energie wilt steken in het beheer van je huurwoning, kun je terecht bij het SVK SPIT. Dit biedt veel voordelen voor de huurder. Zo ben je zeker dat je woning verhuurd wordt. Je krijgt immers een contract voor minstens 9 jaar. Daarnaast ben je zeker van de huuropbrengst, ook als de woning leegstaat of als de huurder niet (op tijd) betaalt. Bovendien is je woning in goede handen. Een klusjesdienst en maatschappelijk werker ondersteunen de huurder. Verder neemt het SVK grotendeels de administratieve, financiële en juridische opvolging op zich. Als je je woning wilt renoveren, heb je recht op extra premies en hulp van het SVK. Het SVK zoekt permanent woningen voor gezinnen met een acute woonnood.

Wie zijn woning graag snel wil verhuren, kan terecht bij het Woonanker. Dat is een samenwerking tussen stad Leuven, OCMW Leuven en het CAW Oost-Brabant. Het Woonanker helpt kwetsbare gezinnen en erkende vluchtelingen bij hun zoektocht naar een woning. Het voordeel is dat je je woning snel kunt verhuren. Bovendien ondersteunt het Woonanker zowel huurder als verhuurder.

Meer informatie over solidair verhuren vind je op www.leuven.be/verhuren-aan-kwetsbare-personen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]