Stad Leuven helpt anderstalige werkzoekenden op weg met intensieve coachingsessies

Voor anderstalige nieuwkomers, ook voor diegene die hoger opgeleid zijn, is het vaak een hele uitdaging om een job te vinden. De taal en andere werkcultuur kunnen een grote barrière vormen. Voor hen organiseert de stad Leuven groepsbijeenkomsten waarin een coach hen in twintig sessies klaarstoomt voor de Vlaamse arbeidsmarkt. Schepenen Johan Geleyns van werk en Lalynn Wadera van diversiteit gingen samen een kijkje nemen tijdens zo’n zogenaamde “Way2Work-sessie”.

“In onze stad wordt geïnvesteerd in het aantrekken van internationale talenten door universiteiten, onderzoeksinstituten of bedrijven. In een aantal gevallen brengen deze personen ook een geschoolde partner mee, wiens capaciteiten nauwelijks erkend of ingezet worden. Het niet integreren van deze personen in de arbeidsmarkt, liefst ook voor lange termijn, is een verloren opportuniteit. Zeker in de huidige arbeidsmarkt hebben we alle talenten nodig”, zegt Johan Geleyns   

Tijdens de Way2Work-sessies leren anderstalige werkzoekenden in groep en samen met coaches zich een weg te banen op de arbeidsmarkt. Zo leren ze onder meer hoe ze een CV moeten opstellen of over de Vlaamse gewoontes en het belang van (meer)taligheid.

“Hier in het International House, langs de Tiensevest, bekijken we ook samen met hen wat ze graag zouden doen en wijzen we hen de weg naar de juiste partners. Want voor iemand die Leuven en het Vlaamse systeem niet kent is dat een hele zoektocht. We zien ook dat ze hier in deze coachingsessies andere mensen leren kennen, wat op zich al een enorme meerwaarde is. Want een breed netwerk is belangrijk om een job te vinden, en zeker ook om je goed te voelen in Leuven”, aldus schepen van economie Lalynn Wadera.

Voor dit programma werkt de stad samen met het talentontwikkelingsbureau SBS Skillbuilders. Zij hebben een grote ervaring met jobcoaching. Zo werken ze bijvoorbeeld ook voor de VDAB die dit programma actief mee promoot.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]