Stad Leuven huldigt circulaire tuinschuur in volkstuin Salvenbos in
Afgelopen zaterdag huldigde de stad samen met een vijftigtal tuiniers de circulaire tuinschuur in volkstuincomplex Salvenbos in. De schuur is gebouwd met gerecupereerd hout van de Materialenbank. De tuiniers kunnen er hun tuinmateriaal opbergen en vergaderen. De schuur is niet alleen circulair maar zal ook regenwater opvangen dat de tuiniers kunnen gebruiken tijdens droge periodes. De inhuldiging betekende ineens ook de officiële start van het nieuwe tuinseizoen.
Een jaar geleden huldigde de stad de volkstuintjes op het domein van Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos in Heverlee in. "Leuvenaars die geen of slechts een kleine tuin hebben, kunnen er naar hartenlust op ecologische wijze groenten en fruit telen onder begeleiding van Velt vzw. Het is een schot in de roos, want momenteel zijn alle 48 percelen verhuurd", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers.
"De stad richtte het tuinencomplex in en onderhoudt het groen in de gemeenschappelijke delen. Afgelopen maand bouwde een team van een ontwerper, schrijnwerkers en dakwerkers van de stad er nog een circulaire schuur uit 80 m² gerecupereerd hout van de Materialenbank. De tuiniers doen de rest. Samenwerking troef hier, dus”, vervolgt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.
"Het is niet toevallig dat we gekozen hebben voor een schuur die grotendeels opgetrokken is uit gerecupereerd hout. Dit past in een onze strategie om van Leuven een circulaire stad te maken waar we zoveel mogelijk materialen hergebruiken", vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. "De schuur vormt zonder een twijfel een meerwaarde voor de tuiniers van Salvenbos."
Over de volkstuin
De volkstuin Salvenbos ligt naast het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos van Zorggroep Sint-Kamillus aan de Naamsesteenweg in Heverlee. De stad huurt er een stuk grond en bouwde het stuk grasland om tot een volkstuin met 48 percelen van ongeveer 30 m², ideaal voor ecologisch tuinieren.
Elke tuinier heeft een eigen stukje tuin. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke delen met kleinfruit, fruitbomen, zitbankjes, een composteerplaats, een composttoilet en een regenwateropslag. Momenteel zijn alle perceeltjes in gebruik, maar af en toe komen er enkele percelen vrij. Wie op de wachtlijst wilt, kan zich kandidaat stellen via duurzaamheid@leuven.be.
Ruimte voor lokale, duurzame voedselproductie
Deze volkstuin past binnen de voedselstrategie van de stad waarbij ruimte gegeven wordt aan lokale, duurzame voedselproductie. “We gaan actief op zoek naar gronden in onze stad die we kunnen inzetten in het kader van de voedselstrategie. We zijn dan ook heel blij dat het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Salvenbos deze grond verhuurt aan de stad. We hopen dat we hiermee nog meer organisaties of bedrijven inspireren”, besluit schepen Dessers.