Stad Leuven huldigt sportkampioenen van 2023

Bart Swings ontvangt Sportverdienste van het Jaar

Zondagavond 17 maart stonden er geen muzikale maar sportieve toppers op het podium van Het Depot. Stad Leuven huldigde naar jaarlijkse gewoonte al haar Vlaamse, Belgische, Europese en wereldkampioenen. Daarnaast werden ook enkele individuele prijzen uitgereikt. Leuven Aquatics is de Tofste Sportclub van het jaar, Bart Swings ging met de hoofdprijs naar huis.

Leuven is een echte sportstad. Dat bleek nog maar eens uit het grote aantal kampioenen die de stad huldigde tijdens haar traditionele Kampioenenviering. Van de Vlaamse kampioen judo tot de wereldkampioen gravel: de kampioenen die Leuven rijk is, komen uit heel uiteenlopende sporten.

Tofste Sportclub en beloftevolle Jongere
Zoals ieder jaar reikte de stad gisterenavond ook opnieuw de prijs voor de tofste sportclub van Leuven uit. Een prijs die een sportclub maar één keer kan ontvangen. Dit jaar viel de eer te beurt aan de zwemclub Leuven Aquatics. Zij werd uitgeroepen tot de Tofste Sportclub van Leuven omdat zij niet enkel in het zwembad scoren, maar ook ernaast.

De trofee voor Beloftevolle Jongere van het Jaar ging dan weer naar Marie Detruyer. De 20-jarige middenveldster presteerde in 2023 bijzonder sterk voor zowel OH Leuven als de Red Flames. Ze eindigde tweede met OH Leuven, strandde op de tweede plaats in de Gouden Schoen achter Tessa Wullaert en greep maar net naast de trofee voor Speelster van het Jaar.

ROB-Publieksprijs
De ROB-publieksprijs voor de Sportverdienste ging naar Valerie Van Hauwaert. De triatlete van Marmotta Triathlon Tribe behaalde goud op de Iron Man in Lanzarote, in Cascais viel ze net naast het podium maar haalde ze wel goud in haar leeftijdscategorie. Op het Europees kampioenschap halve triatlon snelde ze naar goud in de categorie 40 tot 45 jaar. De combinatie van haar sportieve passie met haar carrière als gastro-enteroloog in het ziekenhuis Heilig Hart Leuven maakt haar prestaties alleen maar nog indrukwekkender.

Trofee voor de Sportverdienste van het Jaar
Voor de hoofdprijs van de avond, de trofee voor de Sportverdienste van het Jaar, waren er vijf genomineerden: Bart Swings (skeeleren en schaatsen), Hanne Claes (atletiek), Jasper Stuyven (wielrennen), Niels Verschaeren (paracycling) en Valerie Van Hauwaert (triatlon). Stuk voor stuk leverden zij topprestaties in 2023.

De prestaties van Bart Swings konden de vakjury het meest bekoren. Bart nam in 2023 deel aan zes wedstrijden op het wereldkampioenschap skeeleren in Italië, en zes keer belandde hij op het podium. Swings keerde huiswaarts met maar liefst vier gouden, een zilveren en een bronzen medaille. Daarnaast voegde hij ook nog een Belgische titel toe aan zijn palmares. En ook in het schaatsen blijft Swings de medailles aan elkaar rijgen, met als hoogtepunt een gouden medaille op de massastart op het WK.

De trofee voor Sportverdienste voor Ploegen ging dan weer naar de 4x400m estafetteploeg van Daring Club Leuven Atletiek (DCLA). Het kwartet Nina Hespel, Hanne Claes, Benedikt Tchimou en Marie Fickers werd vorig jaar Belgisch kampioen. Dat speelden ze bovendien klaar met een nieuw Belgisch record.

Laureaten vab de Sport
Tot slot werden ook nog twee Laureaten van de Sport in de bloemetjes gezet. Danielle Vandenbosch (Leuven Aquatics) en Hans Vandendriessche (TTC Meerdaal Leuven) zetten zich al tientallen jaren in voor hun geliefkoosde sport en club, en bij uitbreiding het hele Leuvense sportlandschap.

“De kampioenenviering van de stad Leuven is elk jaar weer een parade van kampioenen, straffe prestaties en indrukwekkende sportverhalen. Als stad staan we erop om onze clubs en atleten niet enkel te ondersteunen waar we kunnen, maar ook in de bloemetjes te zetten”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Bovendien is sport in Leuven veel meer dan enkel presteren. De belangrijkste trofee in onze ogen is die van de Tofste Sportclub, die een club verdient op basis van het totaalplaatje, dus met aandacht voor het inclusieve, de gemeenschap rond de club, jeugdwerking… De prijs toont onze waardering voor waar sport écht om draait: mensen samenbrengen en op een veilige, plezierige manier samen laten bewegen.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]