Stad Leuven lanceert spel tegen racisme ‘Got your back’

Hoe voelt het om altijd gediscrimineerd te worden? Waarom kijken we als omstander weg? Wanneer en hoe kom je tussen? Het spel 'Got Your Back: Toekijken of reageren, zwijgen of spreken?', laat deelnemers spelenderwijs ervaren hoe discriminatie voelt en hoe je een actieve omstander kan zijn. De stad Leuven lanceert dit spel vandaag naar aanleiding van de ​ Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie.

“Wie getuige is van racistisch gedrag weet vaak niet hoe daarop gepast te reageren. Het blijft dan achteraf knagen, ik had iets moeten zeggen of doen. Maar hoe? Met dit spel verken je in groep hoe je kan reageren en wat dat dan met jou en het mikpunt doet. Zo geven we Leuvenaars een extra zetje om mee op te staan tegen racisme”, zegt schepen Lalynn Wadera.

“Vanaf vandaag kunnen scholen, jeugdverenigingen, buurtcomités, sportclubs en andere groepen het spel spelen. Want door het spel in groep te spelen, spreek je samen een engagement uit. Dat geeft vertrouwen om tussen te komen. Je staat er niet alleen voor”, vervolgt Wadera. “Elke secundaire school krijgt van de stad enkele exemplaren. Daarnaast zal het spel op uitleenbasis beschikbaar zijn in de verschillende Leuvense bibliotheekfilialen.”

Praktisch
Voor wie: Vanaf 16 jaar (3e graad secundair onderwijs). Je kan het spel ook spelen met deelnemers vanaf 14 jaar, afhankelijk van de volwassenheid van en de veiligheid binnen de groep.

Aantal deelnemers: 4 tot 25 spelers

Uitlenen: Het spel kan gratis uitgeleend worden in alle filialen van de Bib Leuven

Spelbegeleiding: ​ Het spel staat of valt met een goede gespreksbegeleiding zodat alle spelers zich veilig voelen om ervaringen te delen en mogelijke reacties te bespreken. Begeleiders volgen dus best een train-the-trainersessie op 23 mei of 15 juni bij de dienst diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven. Je kan ook professionele begeleiding vragen bij De Aanstokerij, een Leuvense organisatie die mensen in beweging wilt brengen door middel van spel.

Leuven tegen racisme
In 2018 werd Leuven lid van ECCAR, de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme, hierdoor kan ze ervaringen uitwisselen met andere steden.

Leuven heeft in de strijd tegen racisme en discriminatie de voorbije jaren al verschillende sensibiliserende campagnes gevoerd zoals de kleurpotlodenactie ​ en de ‘Got Your Back’-campagne.

Daarnaast zet de stad in op het tegengaan van discriminatie op verschillende levensdomeinen zoals de huisvestingsmarkt en het onderwijs.

“Racisme bespreekbaar maken en reageren, om het op termijn ondenkbaar te maken in Leuven, dat is onze missie. En daarvoor rekenen we natuurlijk op elke Leuvenaar, maar we zetten ook heel wat professionele zeilen bij. Want hoe minder racisme, hoe meer Leuven”, weet schepen Wadera. Zo start de stad nog dit voorjaar met een safe space, waar je terecht kan als je nood hebt aan een veilig gesprek over de emotionele druk die je ervaart door een opeenstapeling van racistische en discriminerende reacties. “Vele kleine kwetsuren kunnen immers opstapelen als je ze wegduwt. Dat kan zelfs leiden tot minderwaardigheidsgevoelens of depressies. In de safe spaces kunnen deelnemers hun ervaringen delen en steun zoeken bij elkaar.” ​

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]