Stad Leuven lanceert toolbox ‘Leuven cares’ voor veiliger nachtleven

De stad Leuven lanceert de online toolbox ‘Leuven cares’. Dat is een praktisch instrument voor horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen om grensoverschrijdend gedrag in het nachtleven te voorkomen en aan te pakken. De toolbox maakt deel uit van ‘Leuven cares’, een breed gedragen actieplan waarmee de stad samen met partnerorganisaties streeft naar een veiliger en inclusiever uitgaansleven voor iedereen.

“Elke dag zetten we ons in om van Leuven een stad te maken waar iedereen zich veilig en welkom voelt, met respect voor ieders grenzen”, zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “Grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet. Daarom hebben we vanuit een gedeelde visie en met de expertise van heel wat partners uit het veld een actieplan op maat van onze stad uitgewerkt. Dit deden we samen met onder meer politie, justitie, studentenkoepel LOKO, jongeren, uitgaansgelegenheden, evenementen, hulpverlening, onderwijsinstellingen en het openbaar vervoer. De toolbox die we vandaag lanceren, maakt deel uit van het ‘Leuven cares’-actieplan dat we nu uitrollen.”

Concrete tips en ondersteunend materiaal
De inhoud van de toolbox werd samengesteld op basis van good practices bij Het Depot, Nacht, fakbars en jeugdevents en ervaringen in andere steden en is gericht op iedereen die werkt in het uitgaansleven. De toolbox bevat een infobrochure over grensoverschrijdend gedrag en een concreet stappenplan met acties om medewerkers en vrijwilligers te sensibiliseren en tips om gepast te reageren bij grensoverschrijdend gedrag. Ook is er ondersteunend communicatiemateriaal, zoals hulpkaartjes, affiches en banners en informatie over het inrichten van een care zone beschikbaar. Er worden ook vormingen georganiseerd waarin je leert om grensoverschrijdend gedrag te herkennen, er gepast op te reageren en om te gaan met slachtoffers en plegers.

“Uitgaan moet voor iedereen fijn zijn, maar dat is helaas niet altijd het geval”, zegt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Zelfs de zorg en angst dat je slachtoffer kan worden van grensoverschrijdend gedrag, maakt het uitgaan al minder plezierig. Iedereen heeft eigen verhalen over dit thema en we merken dat hoe meer je erover spreekt, hoe meer getuigenissen er naar boven komen. Deze toolbox is een eerste handvat dat we aanreiken aan uitbaters van cafés en eventorganisatoren om van hun café of event een veilige plek te maken, gepast te kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag en slachtoffers te begeleiden.”

Horeca-uitbaters kregen reeds een eerste informatiesessie over de toolbox met informatie over grensoverschrijdend gedrag en omgaan met slachtoffer of daders, richtlijnen over doorverwijzing en tips voor de inrichting van safe spaces. Ze ontvingen ook affiches voor in het café en informatie om hun personeel te briefen.

De toolbox is een work in progress. De stad zal nieuwe inzichten op basis van lopende pilootacties en andere activiteiten toevoegen.

Care team op Het Groot Verlof
De stad gaat zelf op zoek naar vrijwilligers die samen met de preventiedienst deel willen uitmaken van een care team dat aanspreekbaar is voor wie zich niet op zijn of haar gemak voelt tijdens het uitgaan. Zo’n care team zal een eerste keer ingezet worden tijdens ​ Beleuvenissen in juli op de Vismarkt onder de begeleiding van Nacht, een Leuvens jongerencollectief met veel expertise in sfeerbeheer. De stad zal tijdens Beleuvenissen ook preventieboodschappen verspreiden via digitale schermen, banners en affiches.

De toolbox bevat ook een publiekspagina (https://leuven.be/veiliguitgaan) met nuttige informatie over het thema en een groot aantal hulplijnen. Op die manier wil de stad alle betrokken actoren informeren en het bewustzijn van wat grensoverschrijdend gedrag betekent en hoe je er zelf mee kan omgaan verhogen. De focus ligt niet alleen op fysiek gedrag maar ook ander gedrag dat je in het uitgaansleven kan tegenkomen zoals verbale agressie, (straat) intimidatie en discriminatie. De subjectieve beleving speelt daarin een grote rol.

 

Website preview
Veilig uitgaan
Zie je grensoverschrijdend gedrag of heb je hulp nodig? Kijk wat je kan doen.
Stad Leuven
Website preview
Veilig uitgaan: informatie voor organisatoren en caféuitbaters
Krijg ondersteuning voor de preventieve en reactieve aanpak van grensoverschrijdend gedrag.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be