Stad Leuven maakt samen met middelbare scholen een vuist tegen holebi- en transfobie

Op initiatief van de stad gingen de voorbije weken twaalf middelbare scholen in Leuven met het PAARS-pakket aan de slag en werkten ze rond de thema’s genderdiversiteit en geaardheid. Vandaag, op de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie, komen ze met laagdrempelige acties op voor LGBTQIA+ rechten en maken ze duidelijk dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn. Naar goede gewoonte wappert vandaag ook de regenboogvlag aan verschillende gebouwen in de stad, waaronder het stadskantoor, het politiehuis en verschillende universiteitsgebouwen.

Tijdens een workshop over LGBTQIA+ bewust lesgeven in februari stelde de stad de PAARS-pakketten van Wel Jong vzw voor waarmee scholen aan de slag kunnen met het LGBTQIA+ thema. “Twaalf van de zesentwintig middelbare scholen bestelden uiteindelijk zo’n pakket. Er was dus duidelijk vraag naar. De voorbije weken gingen ze in de klas in dialoog over genderidentiteit en geaardheid en werkten ze aan een inclusieve schoolomgeving die veilig is voor iedereen. Vandaag, op IDAHOT, tonen leerlingen onder andere met het actiemateriaal uit het pakket dat ze voor zichzelf en voor andere jongeren een veilige plek op school willen”, vertelt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie. “Dat is belangrijk, want jongeren brengen veel tijd door in de schoolomgeving. We weten ook dat veel jongeren die worstelen met hun identiteit of geaardheid, sombere gedachten kunnen krijgen. Werken met jongeren op school rond dit thema is dus cruciaal.”

Van paarse polsbandjes tot een heuse Pride Parade
De twaalf deelnemende scholen organiseren vandaag allerlei activiteiten en acties. Schepenen Lies Corneillie en Lalynn Wadera brachten vanochtend een bezoekje aan Sancta Maria Leuven. Leerlingen kwamen in het paars naar school en kregen PAARS-polsbandjes bij het begin van de schooldag. De leerlingen breiden en haakten de afgelopen weken volop kunstwerkjes in regenboogkleuren die op de speelplaats werden opgehangen, samen met de regenboogvlag. Tijdens de speeltijd konden ze op een infostand terecht voor brochures en folders.

“We willen een warme school zijn waar leerlingen zichzelf kunnen zijn, zich goed voelen, elkaar accepteren en durven uitkomen voor wie ze echt zijn. We streven naar meer openheid en minder taboe rond dit thema en willen een boodschap van verdraagzaamheid brengen. Daarom doen we volop mee met deze PAARS-dag”, vertelt Els Heethem, zorgcoördinator bij Sancta Maria Leuven.

Ook in de andere deelnemende scholen komen leerlingen en leerkrachten vandaag op voor LGBTQIA-rechten. In het Sint-Pieterscollege organiseerden ze op dinsdag al het Noenfeest met onder meer een regenboogsnoepkraam en een krijtactie. Op IDAHOT zelf vertonen ze de LGBT+ film Dating Amber. In De MET vindt er een kringgesprek plaats over het thema en delen leerlingen promomateriaal uit. In Don Bosco Groeneveld nemen ze een bevraging af bij alle leerlingen en collega’s en organiseren ze op basis van deze bevraging enkele prikacties. Bij STROOM spelen ze tijdens de speeltijd een Paars Playlist af. In het BuSo Windekind tenslotte maken ze volgende week tijdens de crea-lessen spandoeken en affiches met slogans, bakken ze regenboogcupcakes tijdens de kookles en organiseren ze een regenboogquiz. BuSo Windekind sluit de week feestelijk af met een eigen Pride Parade.

“Het is fijn om te zien dat zoveel Leuvense scholen actief deelnemen aan deze verbindende campagne. Het is ongetwijfeld een thema dat bij veel jongeren leeft. Velen van hen zijn op zoek naar hun identiteit of hun geaardheid en stoten al eens op onbegrip.

Voor leraren of directies is het soms zoeken hoe ze hier mee om kunnen gaan. Via hun originele acties maken zij alvast duidelijk dat hun school een veilige plek is, en dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn”, reageert schepen van onderwijs, Lalynn Wadera. ​

Regenboogvlag
Naar goede gewoonte hees de stad, samen met UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis, vanochtend ook de regenboogvlag aan het stadskantoor. Met deze symbolische actie tonen de stad en UniQue dat er in Leuven geen plaats is voor holebi- en transfobie en dat iedereen er zichzelf moet kunnen zijn ongeacht zijn of haar geaardheid, genderidentiteit of -expressie.

Ze riepen ook organisaties en bedrijven op om de regenboogvlag op te hangen. Daar werd massaal gevolg aan gegeven. Zo wappert de regenboogvlag onder meer aan het politiehuis, verschillende universiteitsgebouwen en museum M. “Leuven kleurt op 17 mei alle kleuren van de regenboog en daar zijn we ontzettend blij om! Het is duidelijk: in onze stad is iedereen welkom. Dat zoveel organisaties de regenboogvlag vandaag uithangen is een sterk signaal”, besluit schepen Corneillie.

Beide initiatieven kaderen in het vernieuwde regenboogbeleid van de stad.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be