Stad Leuven ondersteunt handelaars met 1.1 miljoen euro

Digitaal en beleving centraal in steunplan handel en horeca

De coronamaatregelen hadden een zware impact op verschillende sectoren, in het bijzonder de handel en horeca die voor enige tijd de deuren moesten sluiten. Afgelopen vrijdag stelde het Leuvense stadsbestuur haar steunplan voor. Om de lokale handelaars financieel te ondersteunen maakte de stad in totaal 1.1 miljoen euro vrij.

Digitalisering en beleving zijn de rode draden doorheen de steunmaatregelen die de stad opstelde voor de lokale handel en horeca. “We hebben geweldige handelszaken in Leuven”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Er is een zeer gevarieerd aanbod gaande van mode over entertainment tot leuke hebbedingen … Tel daar het grote aantal horecazaken bij en je krijgt een echte shoppingstad. De stad zal haar ondernemers ondersteunen om dit aanbod nog beter in de markt te zetten. Zo maken we van Leuven een toekomstbestendige handelsstad” aldus schepen Geleyns.

Beleving in de winkelstraten

Door de coronamaatregelen kunnen de grote evenementen in de binnenstad deze zomer helaas niet plaatsvinden. Toch zal de stad Leuven haar winkelstraten vanaf deze zomer opnieuw laten bruisen van beleving. Shoppers kunnen zich verwachten aan allerlei kleine acts, verrassingen, feestelijke decoraties en verwennerijen.  

Eerst op het programma staat het evenement Zomerbubbels, een braderie in je kot, georganiseerd door de handelsvereniging Liefst Leuven. “Zomerbubbels staat voor zomerkoopjes, zowel in de fysieke als de online winkels” vertelt schepen Geleyns. “Fysieke shoppers kunnen zich verwachten aan mooie ballondecoraties en zeepbellenacts. Dit soort kleine acts zal je steeds vaker zien terugkeren in Leuven. We werken aan een programma dat heel het najaar loopt en zorgen zo voor een belevingsvolle stad waar het aangenaam winkelen, eten en drinken is.”

Wie met de wagen naar Leuven komt voor een dagje winkelplezier, kan op vrijdag, zaterdag en koopzondagen ook profiteren van 4 uur gratis parkeren in Parking Vaartkom. Een gratis elektrische bus brengt je naar het centrum en terug. Je hoeft geen parkeerticket te tonen. Vanaf 1 september 2020 zal ook de gratis shuttlebus vanaf Parking Wetenschapspark Arenberg opnieuw rijden.

Maar ook de handelswijken in de deelgemeenten kunnen zich verwachten aan allerhande activiteiten.  De stad voorziet hiervoor een budget van 60.000 om deze winkelbuurten nog aantrekkelijker te maken.

Om ook niet-Leuvenaars te verleiden tot een dagje of weekendje Leuven, voorziet de stad een marketingbudget van maar liefst 300.000 euro. Kroon op het werk is het aantrekken van een stadsmarketeer die Leuven permanent positief in beeld moet brengen als shoppingstad en ook nieuwe winkelconcepten naar Leuven zal halen.

Online winkelen

Door te kopen in de Leuvense winkels steun je niet enkel lokale economie en maar zorg je ook mee voor leven en fijne producten in jouw buurt. Maar soms is het gewoon handig als je jouw aankopen thuis kan laten leveren. Omdat je de handen vol hebt,  minder mobiel bent, of omdat je nog even moet nadenken over een aankoop. Voor zulke gelegenheden ontwikkelden de stad en Liefst Leuven tijdens deze coronacrisis de website www.webshoppeninleuven.be

Dit Leuvens online aanbod zal blijven bestaan. “Het digitale is een blijver” weet schepen Geleyns. “De online winkels zullen een blijvende aanvulling zijn op de fysieke winkels. Samen met de lokale handelaars tonen we dat je dicht bij huis een beter aanbod vindt en klantvriendelijker kan shoppen, ook online, dan op Nederlandse of Duitse webwinkels bijvoorbeeld. We werken dan ook verder aan een duurzaam lokaal leverplatform.”

Financiële steun

Tot slot voorziet het steunplan ook een tegemoetkoming naar ondernemers door een heleboel taksen kwijt te schelden. Zo vervallen de terrastaksen en taxistandgelden voor 2020 en wordt er voor de marktkramers  een kwartaal aan standgelden kwijtgescholden.

Daarnaast werd een budget van 620.000 euro vrijgemaakt dat in samenspraak met handel en horeca besteed zal worden aan promotie, beleving en gerichte steunmaatregelen.

“Onze handelaars en horecaondernemers hebben een moeilijke tijd achter de rug” besluit schepen Geleyns. “Maar ze zijn veerkrachtig en ze kunnen op de stad rekenen om Leuven te herstellen als bruisende en bloeiende handelsstad.”

Contacteer ons
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort Beleidsadviseur handel, stad Leuven
Johan Geleyns schepen van sport, handel en werk, stad Leuven
Hilde Vansteenvoort Beleidsadviseur handel, stad Leuven
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven