Stad Leuven ondersteunt mensen met een verhoogde tegemoetkoming om hun kat te laten steriliseren of castreren

Stad Leuven start met een nieuw initiatief om het welzijn van huiskatten te verbeteren en de kattenpopulatie onder controle te houden. Voortaan kunnen katteneigenaars met verhoogde tegemoetkoming, tegen een voordelig tarief hun geliefde huisdieren laten steriliseren of castreren.

Sinds een aantal jaar is het wettelijk verplicht om kittens te laten steriliseren of castreren voordat je ze ter adoptie aanbiedt. Het maakt daarbij niet uit of je ze gratis weggeeft of verkoopt. Ondanks deze duidelijke regel ontspringen nog veel katten de dans. Dat leidt tot ongewenste voortplanting, druk op de dierenasielen en altijd maar meer zwerfkatten. Niet verwonderlijk als je weet dat een kat en haar kittens ​ op 5 jaar tijd tot 5.000 extra katten kunnen voortbrengen.

"Het welzijn van huisdieren is een prioriteit voor de stad Leuven. Door het steriliseren of castreren van huiskatten aan te moedigen, hopen we de kattenpopulatie onder controle te houden en problemen zoals overpopulatie en de zwerfkattenproblematiek te vermijden”, aldus Thomas Van Oppens, schepen van dierenwelzijn. "We begrijpen echter dat dit vaak hoge kosten met zich meebrengt, die niet iedereen even gemakkelijk kan betalen. Daarom zullen we de Leuvenaars die het financieel wat moeilijker hebben, voortaan financieel ondersteunen om hun kat te laten steriliseren of castreren."

Praktisch
Eigenaars met het statuut van verhoogde tegemoetkoming, kunnen zich aanmelden via www.leuven.be/huiskatten of door te bellen naar Leuven Info op het nummer 016 27 27 27. De stad kijkt dan na of de aanvrager in Leuven woont en effectief recht heeft op de tegemoetkoming. Na goedkeuring, ontvangt de aanvrager een lijst van deelnemende dierenartsen. De katteneigenaar kiest vervolgens zelf welke dierenarts op de lijst de kat zal steriliseren of castreren. Zo kunnen ​ maximaal twee katten per gezin tegen een sterk gereduceerd tarief een behandeling krijgen.

Dat tarief bedraagt 25 euro voor sterilisatie en 10 euro voor castratie. De stad Leuven betaalt het resterende bedrag, met een maximum van 90 euro voor sterilisatie en 60 euro voor castratie.

“Sterilisatie en castratie bieden bovendien niet alleen voordelen voor de beheersing van de kattenpopulatie, maar hebben ook verschillende medische voordelen voor de katten zelf”, gaat schepen Van Oppens verder. “Een gecastreerde kater blijft energiek maar wordt socialer en aanhankelijker. Een gesteriliseerde kattin is kalmer, wordt niet langer krols en loopt minder risico op kanker en ontstekingen”

Toelage om huiskatten te laten steriliseren of castreren
Krijg je een verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je een toelage aanvragen om je kat te laten steriliseren of castreren.
Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]