Stad Leuven ondersteunt overzet amfibieën

In februari en maart ontwaken amfibieën uit hun winterslaap en trekken massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Vaak moeten ze hiervoor een weg oversteken en lopen ze een groot risico om overreden te worden. Daarom helpen vrijwilligers op heel wat plaatsen in Leuven met het overzetten van padden, kikkers en salamanders. Om die oversteek veiliger te laten verlopen, neemt stad Leuven net als vorig jaar enkele maatregelen. Zo voorziet de stad signalisatieborden om weggebruikers attent te maken op overstekende amfibieën en een amfibieënscherm aan de Holsbeeksesteenweg. Leuvenaars die willen helpen bij het overzetten van padden, kikkers en salamanders kunnen zich aanmelden.

"Op verschillende plekken in Leuven, waaronder Abdij van Park en in de vallei van Vlierbeek, zetten vrijwilligers ’s avonds en ‘s ochtends amfibieën over. We zijn heel blij met dat initiatief. Om hen te ondersteunen nemen we nu enkele maatregelen. Zo plaatsen we op verschillende plekken signalisatieborden die weggebruikers attent maken op overstekende padden en salamanders. We vragen hen om extra aandachtig te zijn en hun snelheid te matigen, in het belang van de dieren en de vrijwilligers”, vertelt schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers. “We zorgden daarnaast ook voor een amfibieënscherm dat vrijwilligers van Natuurpunt Vlierbeek en KWB Kessel-Lo aan de Holsbeeksesteenweg ter hoogte van het provinciaal domein plaatsten. Het scherm verhindert padden om de drukke straat over te steken”, aldus schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens.

Honderden amfibieën op doortocht
Bij inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen vanaf zeven graden. Bij duisternis, regen en hoge vochtigheid kruipen de dieren uit hun schuilplaats en trekken ze instinctief naar het water. “Vanaf februari volgt Natuurpunt nauwgezet het weerbericht”, vertelt Philippe De Norre, lid van KWB-Kessel-Lo en overzetcoördinator in Vlierbeek. “Wanneer de omstandigheden gunstig zijn en er een trekpiek wordt verwacht, brengen ze me op de hoogte via de Paddenflits, waarna ik de vrijwilligers uit de buurt op de hoogte breng. Een overzetter herken je meteen: met rubberen laarzen, fluohesje, handschoenen, hoofdlampje en emmer zie je hem speuren op straten, voetpaden en in bermen. In Vlierbeek zetten we amfibieën over op de Holsbeeksesteenweg, in de Schoolbergenstraat, Groddeweg en Slangenstraat. Vorig jaar werden in deze regio zo honderden amfibieën veilig naar de overkant gebracht, waar ze hun tocht naar het water kunnen verderzetten.”

Wees aandachtig voor salamanders
Aan Abdij van Park in Heverlee kruipen deze periode ook honderden padden naar de vijvers. Padden vinden hier meestal zelf vlot de weg, maar salamanders, die in de spoorwegberm overwinteren, hebben het moeilijker. Ze kruipen ‘s nachts door de fietstunnel die de wijk Spaanse Kroon met de abdij verbindt. ’s Ochtends zitten er vaak nog enkelen in het midden van het fiets- en voetpad van de tunnel: door de koude kunnen ze maar traag of helemaal niet meer bewegen. “Deze dieren worden helaas vaak overreden door fietsers die op weg zijn naar school of werk. Daarom is het zowel ’s avonds als ’s ochtends erg belangrijk om goed uit te kijken voor kleine, stilzittende dieren in deze tunnel. Zie je een salamander zitten, raap deze dan voorzichtig op en zet het dier onder de haag tussen de Norbertijnenweg en de vijvers van het park. Dit jaar wordt er gewerkt aan de vijver langs de spoorweg, om de waterkwaliteit, onder andere voor deze salamanders, de volgende jaren te verbeteren”, aldus Raf Aerts, overzetcoördinator in Abdij van Park.

Word overzetter
Wie ook amfibieën wilt overzetten in Vlierbeek, kan zich aanmelden bij Philippe De Norre van KWB Kessel-Lo ([email protected]). Philippe brieft de lokale vrijwilligers en verzamelt hun overzetdata die hij vervolgens doorgeeft aan HYLA, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt.

Wie salamanders overzet aan Abdij van Park, wordt gevraagd de gegevens (aantal dieren per soort) door te sturen naar Raf Aerts ([email protected])

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]