Stad Leuven ondertekent samen met tien andere Europese steden verklaring voor Slow Fashion in Parijs

Op de driedaagse top ChangeNOW 2023 in Parijs heeft stad Leuven vrijdagavond samen met tien andere Europese steden de Slow Fashion-verklaring ondertekend. Hiermee ijvert de stad voor gelijke concurrentievoorwaarden in de textielsector en een sector waarin Slow Fashion moet groeien en Fast Fashion moet aangepakt worden. De ondertekening sluit ook aan bij het duurzame beleid van de stad en de ambitie van Leuven om eind dit jaar Mensenrechtenstad te worden.

“In Leuven dragen we al geruime tijd bij aan een duurzamer modelandschap door samen te werken met lokale ondernemers en creatieve makers,” zegt Mohamed Ridouani, burgemeester stad Leuven. “Er is echter meer nodig om de kledingsector te transformeren. De kledingindustrie behoort tot een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het aanzienlijke waterverbruik, de hoge CO2-uitstoot en de overproductie hebben een enorme impact op het milieu. Met deze ondertekening willen we beleidsmakers op Europees en mondiaal niveau oproepen om actie te ondernemen voor een eerlijkere en ecologische modesector.”

De ondertekening vond plaats op de tweede dag van de top, vrijdag 26 mei 2023, tijdens het 'Sustainable Cities Program', een platform voor burgemeesters om samen te werken en innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het creëren van duurzamere en veerkrachtigere gemeenschappen. Op uitnodiging van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat ook deelnam, ondertekende burgemeester Mohamed Ridouani mee de Slow Fashion-verklaring. Hiermee roept de stad mee op voor gelijke concurrentievoorwaarden in de textielsector en een sector waarin Slow Fashion moet groeien en Fast Fashion aangepakt moet worden. Leuven vraagt samen met de andere steden en regio’s de leden van de Europese Unie, de OESO, de G7/G20 en de Verenigde Naties om hun krachten te bundelen en vanuit hun bevoegdheden de Fast Fashion aan te pakken en Slow Fashion te steunen.

Mensenrechten
De textielindustrie, die werk biedt aan miljoenen mensen waarvan de grote meerderheid vrouwen, heeft niet alleen een grote impact op het milieu, ze is ook verantwoordelijk voor verschillende mensenrechtenschendingen. “Mensensmokkel, kinderarbeid en dwangarbeid komen nog altijd voor in de mode-industrie. Ook uitsluiting op basis van gender en gendergerelateerd geweld zijn er schering en inslag. Vrouwen worden daarbij het hardst getroffen. Ook heel wat arbeidsrechten worden in de sector met de voeten getreden”, licht schepen van gelijke kansen en mondiaal beleid Lies Corneillie verder toe. “Leuven heeft de ambitie om eind dit jaar Mensenrechtenstad te worden. Als Mensenrechtenstad willen we mensenrechten mee realiseren, beschermen en verdedigen. We hebben dan ook vol overtuiging deze verklaring ondertekend en roepen op om kleding met respect voor mens en planeet te produceren en betere arbeidsomstandigheden voor producenten en leveranciers te creëren. Kortom: de modewereld moet duurzaam en eerlijk worden.”

Globale mechanismen
De ondertekening kadert bovendien in het fairtradebeleid van de stad. Als Faire Gemeente maakt de stad inwoners warm voor eerlijke handel, waaronder eerlijke voeding én mode.

Gelukkig zijn er – ook in Leuven – meer bewuste ondernemers, ontwerpers en vernieuwers die binnen hun Slow Fashion-ondernemingen tweedehandskleding verkopen, kleding verhuren, materialen upcyclen en stoffen recycleren, biologische grondstoffen produceren en nieuwe vezels en technieken ontwikkelen. De stad Leuven wil deze pioniers zien bloeien in de stad en zet haar inspanningen verder rond duurzame ontwikkeling, circulaire en eerlijke economie en handel.

Maar omdat lokale ondersteuning nooit zal volstaan zonder meer globale mechanismen die ervoor zorgen dat de Slow Fashion-pioniers hun initiatieven kunnen uitvoeren op gelijke voet met de gangbare textielindustrie, ondertekende de stad Leuven de Slow Fashion-verklaring.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]