Stad Leuven onderzoekt gezondheid bomen in Kardinaal Mercierlaan

De stad wenst te beginnen aan het uitwerken van een voorontwerp voor de heraanleg van de Kardinaal Mercierlaan en de Willem de Croylaan in Heverlee.  Vanaf het Stadion Den Dreef tot net voorbij de spoorwegovergang aan de Herendreef zal de stad  een breder fiets- en voetpad aanleggen en de rijweg vernieuwen. Tegelijkertijd zal er werk gemaakt worden van een gescheiden rioleringsstelsel.

 

“De Kardinaal Mercierlaan – Willem de Croylaan is een door fietsers en voetgangers veelgebruikte route”, zegt Dirk Vansina, schepen van openbare werken. “Een heraanleg waarbij we rekening houden met zowel de zwakke weggebruiker, het gemotoriseerd verkeer als de aanwezige natuur, is nodig.”  

Het bomenbestand langs beide lanen bestaat uit paardenkastanjes. Deze bomen lijden al 20 jaar aan de gevolgen van een “paardenkastanjemineermot”. Enkele bomen vertonen sporen van een bloedingsziekte. Omdat de stad de huidige bomen heel graag wil behouden, laat ze zich adviseren over hoe gezond de bomen nog zijn, wat de impact is van deze ingrijpende werken op de bomen en welke eventuele beschermingsmaatregelen er kunnen getroffen worden. 

“Een studie naar de vitaliteit van de bomen moet het mogelijk maken om een juiste keuze te maken tussen de verschillende alternatieven voor het straatprofiel”, aldus schepen Vansina. Met de resultaten van dit onderzoek gaat de stad aan de slag om een voorontwerp voor de heraanleg uit te werken. Zodra dit beschikbaar is, zal de buurt hierover geïnformeerd worden. 

“We gaan als stad heel zorgzaam om met bomen. Het zijn de longen van een klimaatneutrale stad. Bomen zorgen voor rust, verbinding en verkoeling. Ik vertrouw ten volle op de expertise van onze groendienst en hun partners om hier de juiste beslissing te nemen”, zegt schepen van groen Lalynn Wadera. 

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Guido Vandebeek projectverantwoordelijke
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Dirk Vansina schepen van openbare werken, restauraties, jeugd en burgerzaken, stad Leuven
Guido Vandebeek projectverantwoordelijke
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven