Stad Leuven ontvangt award voor inspanningen rond autodelen

Vanochtend ontving stad Leuven de ‘Elke buurt deelt’-award voor haar inspanningen rond autodelen. Ze kreeg hem uit handen van Vlaams minister van binnenlands bestuur Bart Somers. Met minstens twee deelauto’s per duizend inwoners behaalde Leuven, naast Gent en Mechelen, als eerste de doelstelling van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP).

Leuvenaars kunnen gebruik maken van maar liefst 211 deelwagens. Het gaat dan over zowel particulier als commercieel autodelen. Dat aantal komt neer op 2,06 deelwagens per duizend Leuvenaars. Hiermee is de stad derde in Vlaanderen, na Gent en Mechelen, en overschrijdt ze de doelstelling van het LEKP om minstens twee deelwagens ter beschikking te stellen per duizend inwoners tegen 2030.

Schepen Dessers ontvangt de ''Elke buurt deelt’-award' van minister Bart Somers
Schepen Dessers ontvangt de ''Elke buurt deelt’-award' van minister Bart Somers

“We zijn uiteraard erg blij met deze erkenning. Leuven is een echte autodeelstad en daar zijn we fier op”, reageert schepen van mobiliteit David Dessers. “Meer dan 3.700 Leuvense gezinnen en bedrijven maken nu al gebruik van een deelwagen. Op vier jaar tijd is het aantal autodelers gestegen met maar liefst 55 %. Hoe meer inwoners en bedrijven een wagen delen, hoe meer ruimte er vrij komt in onze straten. Ruimte om te spelen, te fietsen, te wandelen, elkaar te ontmoeten. Bovendien verminderen deelwagens de parkeerdruk. Deze award is een erkenning voor het werk dat we geleverd hebben, maar betekent zeker niet dat we nu op onze lauweren gaan rusten. We blijven het aanbod deelwagens in onze stad de komende jaren verder uitbreiden en zetten ook volop verder in op de elektrificatie ervan”, aldus de schepen.

Het merendeel van de Leuvense deelwagens vind je in mobipunten, waar je makkelijk kan overstappen op het openbaar ervoer of een deelbakfiets
Het merendeel van de Leuvense deelwagens vind je in mobipunten, waar je makkelijk kan overstappen op het openbaar ervoer of een deelbakfiets

Lokaal Energie- en Klimaatpact
Stad Leuven ondertekende, samen met 292 andere steden en gemeenten, het LEKP van de Vlaamse overheid. Hiermee engageert de stad zich om haar klimaatambities op te drijven. Vier werven staan hierbij centraal: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater met telkens heel concrete doelstellingen.

Volgens minister Somers kan het belang van een lokaal bestuur voor autodelen niet onderschat worden: “Lokale overheden implementeren niet alleen de deelauto’s in de stad. Ze stimuleren de bevolking ook om over mobiliteit na te denken en deelautogebruiker te worden. De Vlaamse lokale overheden kunnen bovendien, door in te zetten op autodelen, jaarlijks meer dan 100.000 ton CO2-uitstoot vermijden .”

Op naar 290 Vlaamse ‘Elke buurt deelt’-awards
De uitreiking van de ‘Elke buurt deelt’-award is een initiatief van Autodelen.net, het Vlaams netwerk autodelen, en minister Bart Somers. De awards zullen vanaf nu jaarlijks uitgereikt worden aan de ondertekenaars van het LEKP die de doelstelling bereiken. “Lokale overheden hebben de sleutel in handen om autodelen succesvol te implementeren. We zien dat de centrumsteden een voorbeeld zijn, maar de kleinere gemeenten zijn bezig aan een opmars. Zo staan onder andere Mesen, Merelbeke, Mortsel en Herent dicht bij het behalen van de doelstelling. Deelmobiliteit is de toekomst”, besluit Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net.

Online infosessie
Op 12 december om 19.30 uur organiseert Autodelen.net een gratis online infosessie over de voordelen en mogelijkheden van auto- en fietsdelen in Leuven. Inschrijven kan op https://leuven.be/autodelen.

Autodelen
Rij je geen grote afstanden of maar af en toe? Dan is autodelen vaak goedkoper. Bij autodelen gebruik je een auto met meerdere mensen.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]