Stad Leuven opent eerste discgolfparcours

Leuven is vanaf vandaag een nieuwe sportplek rijker. Aan de Philipssite kunnen sportliefhebbers kennismaken met discgolf, een mix tussen frisbee en golf. Stad Leuven zet zo verder in op urban sports. Het discgolfparcours kadert in de tijdelijke herinrichting van de Philipssite.

De voorbije weken rezen er op sociale media verschillende vragen over de rare palen met kettingen die op de Philipssite geplaatst waren. Dit zijn de baskets van het eerste Leuvense discgolfparcours. Discgolf lijkt op het traditionele golf, maar in plaats van een balletje in een hole te slaan, probeer je een soort frisbee in een metalen mand of basket te gooien.

“Het parcours telt negen baskets”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “Die moet je telkens vanop ongeveer 50 meter en in drie worpen met je disc bereiken. Hier en daar staan obstakels, zoals een boom waar je rond moet gooien. En er zijn enkele out of bounds-zones: als je disc daarin belandt, krijg je een strafpunt.”

Stad Leuven blijft zo investeren in urban sports. Schepen Geleyns: “Urban sports winnen de laatste jaren veel aan populariteit en daar willen we als stad op inspelen. Het creëren van nieuwe (urban) sportplekken biedt extra mogelijkheden aan sportliefhebbers om zich uit te leven en kan bovendien de sociale cohesie binnen de stad versterken.”

Tijdelijke herinrichting
Het parcours is onderdeel van de tijdelijke herinrichting van de Philipssite. “In afwachting van grotere en structurele ingrepen, vergroenen we de site en richten we het park stapsgewijs in. We baseren ons hiervoor op de resultaten van 625 enquêtes die buurtbewoners en gebruikers van de site invulden. Vandaag vind je er naast 55 nieuwe klimaatbomen, ook enkele zitbanken, een picknickbank, een hondenlosloopweide en nu dus ook een discgolfparcours. We nodigen Leuvenaars uit om de spelelementen uit te proberen en we evalueren het gebruik van de site”, vertelt schepen Wadera.

Samenwerking frisbeeclub Jet Set Ultimate
De discgolfsite kwam mede tot stand dankzij de Leuvense frisbeeclub Jet Set Ultimate. ​ Emiel De Rieck, lid en trainer van de club: “Ik leerde de sport enkele jaren geleden kennen via teamgenoten. In België zijn er nog maar een tiental terreinen en het dichtstbijzijnde is al snel een halfuur rijden. Daarom maakte ik een eigen parcours in Park Heuvelhof in Kessel-Lo en kocht ik een draagbare basket. Die is iets lichter, maar nog altijd van metaal – best een karwei om die telkens te verplaatsen.”

Omdat ze het gesjouw een beetje beu waren, trokken Emiel en ploeggenoot Robin Goris naar het stadsbestuur met de vraag om een discgolfparcours in Leuven aan te leggen. “Er was meteen interesse in ons idee en na een tijdje vond de stad ook de ideale locatie: de Philipssite. Samen met de stad stippelden we het parcours uit. We zijn dan ook enorm opgetogen over het eerste Leuvense discgolfparcours!”

Aan de slag
Het parcours is vrij toegankelijk voor iedereen. De discs kunnen gratis uitgeleend worden aan de balie van Sportoase tijdens de openingsuren. De spelregels zijn terug te vinden op de infopanelen langs het parcours. In de toekomst zal Jet Set Ultimate ook initiaties aanbieden voor wie de sport beter wil leren kennen.

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]