Stad Leuven opnieuw bekroond als Kindvriendelijke Stad

Vandaag, op 14 november ziet Leuven haar engagement naar kinderen en jongeren opnieuw bekroond. De stad kreeg voor een tweede keer het label Kindvriendelijke Stad. Het label werd uitgereikt door Vlaams minister van jeugd Benjamin Dalle. De toekenning gebeurde door Bataljong, een netwerk van experts op vlak van lokaal beleid voor kinderen en jongeren, en is zes jaar geldig.

“Dat Leuven het label opnieuw krijgt, hoeft niet te verbazen”, vertelt een trotse schepen van jeugd Dirk Vansina. “De jury was duidelijk gecharmeerd door de manier waarop we in Leuven kinderen en jongeren mee de stad laten maken. De intense samenwerking tussen de verschillende stadsdiensten én jongeren en kinderen is een typisch Leuvens recept van onze jeugdwerking van onze stad. Dit was voor de jury dan ook de sleutel om ons nogmaals te bekronen met het label van kindvriendelijk stad. Er wordt verder gekeken dan een klassieke jeugdraad."

“Participatie vinden we heel belangrijk, kinderen en jongeren krijgen echt inspraak in het jeugdbeleid" , aldus schepen Vansina. “Kinderrechten zijn het kompas voor het uitstippelen van het Leuvense jeugdbeleid: kinderen kansen geven, kinderen een stem geven, inzetten op mentaal welzijn in de voor jongere moeilijke coronaperiode... Dat we de stem van kinderen en jongeren belangrijk vinden, uit zich daarnaast ook in onze kind- en jongerenlabels MIJNLEUVEN en KabaaL met elk een bijhorende magazine. ”

Vlaams minister Dalle overhandigt het label van Kindvriendelijke stad aan schepen Vansina
Vlaams minister Dalle overhandigt het label van Kindvriendelijke stad aan schepen Vansina

Met veel aandacht voor jeugdwelzijn passen we in Leuven een integrale aanpak toe die focust op alle levensdomeinen. We zorgen ervoor dat iedereen mee is, ook kinderen en jongeren in (kans)armoede. Zo komen we tot een breed gedragen verhaal waar permanente dialoog met de doelgroep centraal staat.

“Een kindvriendelijke stad is meteen ook een fijne stad voor iedereen om in te leven”, zegt schepen Vansina

Allemaal samen
De sterkte van het Leuvense jeugdbeleid zit in de intense samenwerkingen. Samen is de stad Leuven de voorbije jaren tot geweldige initiatieven en projecten voor kinderen en jongeren gekomen, zoals skaters die mee beslissen hoe hun nieuwe skatepark er moet uitzien, jongeren die in Stelplaats debatteren hoe zij de Leuvense nachtclub willen invullen, beginnende muziekgroepjes die kansen krijgen om op te treden, jeugdbewegingen die steun ontvangen om hun eigen werking uit te bouwen, vrijwilligers die mee schrijven aan het jongerenmagazine, jonge chefs die hun culinaire talenten tonen in Stelplaats … “Het zijn maar enkele voorbeelden van hoe jongeren Leuven mee tot een plek maken waar ze jong kunnen zijn”, aldus Dirk Vansina. Het is dankzij dit brede engagement en draagvlak dat de stad Leuven opnieuw bekroond werd door de jury. We zijn 1 van de 34 steden/gemeenten van de 300 in Vlaanderen die het label hebben gekregen.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]