Stad Leuven organiseert met tal van partners tweede Week van de Mensenrechten
Van 7 tot en met 15 december vindt in Leuven voor het tweede jaar op rij een Week van de Mensenrechten plaats. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december zet de stad Leuven, samen met KU Leuven, Amnesty International, Mundia, Sociaal Werk Hogeschool UCLL, Sterk Sociaal Werk Vlaams-Brabant en universiteitsbeiaardier Luc Rombouts, met een reeks activiteiten het belang van mensenrechten centraal. Samen spreken ze hun steun uit voor wie opkomt voor de rechten van mensen, lokaal en wereldwijd. Hoogtepunt is de Mensenrechten Matinée op 10 december.
De Week van de Mensenrechten vindt plaats in het kader van ‘Leuven wordt Mensenrechtenstad’. “Vorig jaar engageerden de stad en de KU Leuven zich met de steun van Amnesty International Vlaanderen en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM) om op 10 december 2023 Mensenrechtenstad te worden”, duidt schepen David Dessers (ter vervanging van schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie wegens moederschapsrust). “Als Mensenrechtenstad zullen we de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens expliciet hanteren als ijkpunt en leidraad in het beleid. We willen ons aansluiten bij een grotere beweging van andere mensenrechtensteden die er net als wij van overtuigd zijn dat lokale overheden een belangrijke rol spelen in het realiseren, beschermen en verdedigen van mensenrechten, zeker wanneer die meer en meer onder druk komen te staan.”
In het waarmaken van de ambitie staan drie pijlers centraal: mensenrechten realiseren en expliciteren, het draagvlak voor mensenrechten bij het brede publiek versterken, en mensenrechten en hun verdedigers verdedigen. “Met deze tweede Week van de Mensenrechten willen we het draagvlak voor mensenrechten bij de Leuvenaars verder versterken”, aldus Dessers.
Programma
Op het rijkgevulde programma staan onder meer Schrijfmarathons van Amnesty International in alle filialen van de Bib Leuven, alle buurtcentra, Wereldcafé.coop, het stadskantoor en de Centrale Gevangenis. Tijdens de Schrijfmarathons schrijf je brieven of kaartjes voor mensen die onrechtvaardig behandeld worden. Zo kun je dit jaar schrijven voor Dorgelesse Nguessan uit Kameroen die in de cel zit sinds haar deelname aan een vreedzame demonstratie en voor de Rusissche Aleksandra Skochilenko die 10 jaar cel riskeert voor haar vreedzame protest tegen de invasie in Oekraïne.
Op woensdagmiddag 7 december verzorgt universiteitsbeiaardier Luc Rombouts een bijzonder concert op de beiaard van de Universiteitsbibliotheek. Hij brengt een internationaal programma met liederen over vrede, vrijheid, gelijkheid en solidariteit – thema’s die nauw verbonden zijn met mensenrechten.
Tijdens het Mensenrechten Matinee op zaterdag 10 december in M Leuven en Barbóék in M brengen de stad Leuven en KU Leuven tussentijds verslag uit van de vorderingen die zij het voorbije jaar samen met diverse partners maakten. Deelnemers kunnen er ook kennismaken met twee internationale netwerken die bedreigde of vervolgde schrijvers/artiesten en wetenschappers beschermen: het ‘International Cities of Refuge Network’ (ICORN) en ‘Scholars at Risk’. Tekenen present: burgemeester Mohamed Ridouani, rector Luc Sels, de schepen van mondiaal beleid, professor aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen Stephan Parmentier, directeur van Passa Porta Ilke Froyen, Iraans mensenrechtenactivist Vafa Mehraeen en coördinator van het Contactpunt Mensenrechten aan KU Leuven Nynke Salverda. Voor de muzikale intermezzo’s zorgt het Brussels gitaar- en zangduo Soledad Kalza & Sina Kienou, en Barbóék in M presenteert een selectie boeken over mensenrechten. Bekijk de uitnodiging.
Op donderdag 15 december tenslotte organiseren docenten sociaal werk van Hogeschool UCLL & Sterk Sociaal Werk Vlaams-Brabant een Mensenrechten Café in Jeugdcentrum Vleugel F. Zij faciliteren er gesprekken over de toepassing van mensenrechten in Leuven tussen verschillende sociale organisaties en andere deelnemers.
Deelname aan de Mensenrechten Matinee en het Mensenrechten Café is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Meer informatie over het programma vind je op mundialeuven.be/mensenrechtenweek.