Stad Leuven organiseert met tiental partners eerste Week van de Mensenrechten

Van 6 tot 12 december 2021 vindt in Leuven voor het eerst een Week van de Mensenrechten plaats. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december zetten stad Leuven en een tiental partners met een reeks activiteiten het belang van mensenrechten centraal en spreken ze hun steun uit voor wie opkomt voor de rechten van mensen, lokaal en wereldwijd. Tijdens een digitale inspiratieavond op 10 december engageert de stad zich samen met KU Leuven en Amnesty International Vlaanderen om Mensenrechtenstad te worden in 2023.

Programma
Tijdens de Week van de Mensenrechten organiseert stad Leuven onder meer een tentoonstelling met cartoons over mensenrechten in de Bib Leuven, een gratis opleiding kruispuntdenken voor Leuvense verenigingen, organisaties en bedrijven en een schrijfactie voor de stadsmedewerkers in het kader van de schrijfmarathon van Amnesty International.

Met documentaires, filmvertoningen, debatten, een luisterwandeling en de schrijfmarathon zorgen &of Leuven, Afrika Filmfestival, Amnesty International Vlaanderen, CATAPA Leuven, KU Leuven, Leonardo LGBT+ International, de Leuvense Vredesbeweging, Mundia, Pax Christi Vlaanderen, UNDIVIDED en UniQue samen met de stad Leuven voor een goedgevuld programma over uiteenlopende thema’s als anti-uitsluiting en -onderdrukking, democratisering, kernwapens, kolonialisme, LGBTI+-activisme, mensenrechtenverdedigers en -steden, en mijnbouw. Het overzicht van de activiteiten is te vinden op https://mundialeuven.be/mensenrechtenstad.

Leuven wordt Mensenrechtenstad
Sluitstuk van de Leuvense Week van de Mensenrechten is de digitale inspiratieavond ‘Leuven wordt Mensenrechtenstad’ die stad Leuven samen met KU Leuven en Amnesty International Vlaanderen organiseert op vrijdag 10 december om 20 uur.

In Europa zijn er al een aantal Human Rights Cities (Mensenrechtensteden), zoals Graz en Wenen in Oostenrijk, Lund in Zweden, Nuremberg in Duitsland, Utrecht en Middelburg in Nederland en York in het Verenigd Koninkrijk. In België is er geen. “Nóg geen, want Leuven heeft de ambitie om in 2023 Mensenrechtenstad te worden”, vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. “Op 10 december spreken we samen met KU Leuven en Amnesty International Vlaanderen ons gezamenlijk engagement uit om Mensenrechtenstad te worden in 2023. Als Mensenrechtenstad zullen we de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens expliciet als ijkpunt en leidraad in ons beleid hanteren. We willen ons zo aansluiten bij een grotere beweging van andere mensenrechtensteden, die er net als wij van overtuigd zijn dat lokale overheden een belangrijke rol spelen in het realiseren, beschermen en verdedigen van mensenrechten, zeker wanneer die meer en meer onder druk komen te staan.”

Tijdens deze avond geeft Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen en auteur van ‘Het recht om mens te zijn’, een woordje uitleg bij het begrip ‘mensenrechten’. Daarna legt Stephan Parmentier, professor aan de KU Leuven, uit met welke motieven hij en twee andere mensenrechtenexperten het Leuvense stadsbestuur opriepen om de eerste Mensenrechtenstad van België te worden. Nadien spreken schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie, burgemeester Mohamed Ridouani en rector Luc Sels hun gezamenlijk engagement uit om Mensenrechtenstad te worden in 2023. Ze lichten daarbij toe op welke manier zij deze ambitie – samen met partners – willen waarmaken.

Publiek en pers zijn op deze avond van harte welkom. Inschrijven is niet nodig.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]