Stad Leuven organiseert noodopvang tijdens verlengde herfstvakantie

De coronacijfers blijven stijgen. Om de curve af te buigen, is de herfstvakantie officieel met twee dagen verlengd. “Zo ontstaat er voor het basisonderwijs een aangesloten periode van 12 dagen waarin er geen schoolse contacten zijn, en kunnen we de ketting van besmettingen doorbreken en de druk wat van de scholen halen”, zeggen schepenen Lalynn Wadera en Bieke Verlinden. “Vanuit de stad voorzien we noodopvang voor wie het echt nodig heeft op maandag 9 en dinsdag 10 november.”

“Ouders vangen hun kinderen best thuis op. Dat is de allerbeste manier om de verspreiding van het virus af te remmen. Als dat echt niet mogelijk, voorzien we noodopvang”, zegt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden.

Noodopvang op school
Voor de kinderen die niet thuis opgevangen kunnen worden, organiseert de stad op de maandag en dinsdag na de traditionele week herfstvakantie een tijdelijke noodopvang op school. “We houden de kinderen in hun eigen school om zo veel mogelijk in schoolbubbels te werken”, zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera. “De stad zet daarvoor het eigen opvangpersoneel in, en werkt samen met professionele partners.”

Scholen open met meer ademruimte
“Dankzij deze samenwerking kunnen we voor wie het nodig heeft noodopvang voorzien. Nadien kunnen de kleuter- en basisscholen terug opstarten met de nodige veiligheidsmaatregelen. De secundaire scholen zullen in Leuven terug opstarten met een afwisseling tussen online en klassikaal leren in de tweede en derde graad", zegt schepen van onderwijs Lalynn Wadera.

Voorbije maandag besliste de stad samen met de secundaire scholen om na de verlengde herfstvakantie over te stappen op deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad, tot aan de examenperiode. Donderdag 12 en vrijdag 13 november blijven deze leerlingen nog thuis en krijgen ze afstandsonderwijs. Vanaf maandag 16 november start het deeltijds afstandsonderwijs. Zo ontstaat er een aaneensluitende periode van zestien dagen waarop er minder schoolse fysieke contacten zijn voor deze oudere leerlingen en voor hun leerkrachten, wat de besmettingscijfers af zal remmen. Vanaf maandag 16 november start dan het deeltijds afstandsonderwijs.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvoeding en opvang, stad Leuven
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Murielle Mattelaer beleidsadviseur opvoeding en opvang, stad Leuven
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven