Stad Leuven plaatst 50e boekentil op 5 jaar tijd

Ze zijn ondertussen een vast onderdeel van het Leuvense straatbeeld: de boekentillen. Prachtig versierde schatkistjes boordevol leesmateriaal gedeeld door de buurt. Vijf jaar geleden begon de stad met het aanbieden van de boekentillen. Vijf jaar later krijgt Leuven haar vijftigste boekentil. Om dit enorme succes te vieren organiseerde stad Leuven heel wat literaire evenementen samen met de boekentilbuurten.

Het idee van de boekentil werd in 2013 geïntroduceerd in Kessel-Lo door inwoner Pieter Gasia. Toenmalig schepen van wijkwerking Bieke Verlinden was meteen verkocht voor het idee. Ze liet de stad Leuven het prachtige buurtproject verder uitrollen. De boekentil werd een vast onderdeel van het stadsproject ‘Kom op voor je wijk’. Dit ondersteunt Leuvenaars om allerlei ideeën voor de buurt te realiseren.

Buurtbewoners kunnen heel eenvoudig en volledig gratis een eigen boekentil aanvragen bij de stad. Voor de realisatie van de boekentillen werkt de stad samen met het Leuvens Vrij Technisch Instituut. De leerlingen houtbewerking van deze school ontwerpen en bouwen de tillen als onderdeel van hun opleiding. Daarna kunnen de buurtbewoners ze zelf personaliseren met verf en stickers.  

Sind 2014 streken de eerste tien boekentillen neer in de Leuvense buurten. “Met 50 boekentillen kan je Leuven ondertussen een ware openluchtbibliotheek noemen”, lacht schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “In de boekentil krijgen boeken en tijdschriften een tweede leven. Maar het wordt ook een nieuwe ontmoetingsplaats in de buurt, waar buren elkaar eens op een andere manier leren kennen en er meteen gespreksstof voorhanden is om het ijs te breken”, vertelt Verlinden. De boeken en tijdschriften in de boekentil komen van de buurtbewoners zelf, zodat elke buurt ook een collectie heeft die past bij zijn bewoners. Vaak zitten er Nederlandstalige romans in. Je vindt er stationsromannetjes naast non-fictie, anderstalige boeken, kinderboeken, strips … Elke boekentil heeft ook een peter of meter die een oogje in het zeil houdt.

Literair verjaardagsfeest
Om het enorme succes van de boekentillen te vieren organiseerde stad Leuven rond de plaatsing van de vijftigste boekentil heel wat literaire evenementen samen met de boekentilbuurten. Zo namen de buren van de Bronlaan in Heverlee en van de Leopold Ruelensstraat in Kessel-Lo deel aan een ‘high tea’-poëzienamiddag met Moya De Feyter, verzamelde de Triangelbuurt zich in het Lokaal Dienstencentrum Remy voor een auteurslezing en sloeg verhalenkunstenaar Fred Versonnen aan het vertellen in buurttuin ’t Hoogveldje in Wilsele.

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Annelies Mertens gebiedsgerichte werking
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Annelies Mertens gebiedsgerichte werking
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven