Stad Leuven plant dierenbegraafplaats aan Diestseveld in Kessel-Lo

Afscheid nemen van een huisdier brengt heel wat verdriet met zich mee. Voor het rouwproces is het dan ook belangrijk om het huisdier een laatste rustplaats te kunnen geven. Daarom heeft stad Leuven plannen voor de aanleg van een begraafplaats voor huisdieren. “Die begraafplaats met strooiweide komt op een groen terrein naast de begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo”, maken schepenen Bieke Verlinden en Thomas Van Oppens bekend.

“Als stad hebben we al langer veel aandacht voor rouw en verlies in onze samenleving”, zegt Bieke Verlinden, schepen van zorg en begraafplaatsen. “Ook het verlies van een huisdier hoort daarbij, want afscheid nemen brengt altijd verdriet met zich mee. Voor veel kinderen is het overlijden van een huisdier vaak een eerste confrontatie met de dood. Eigen rituelen en rouwen zijn dan heel belangrijk om met verlies om te gaan en troost te vinden”, vertelt schepen Verlinden. 

De Vlaamse regelgeving staat slechts onder strikte voorwaarden toe om een huisdier te begraven in de eigen tuin. Maar zelfs als het dier aan de voorwaarden voldoet is dat niet voor iedereen een optie. Denk maar aan bewoners van een appartement of mensen die een woning huren. Sommige baasjes begraven hun huisdier ook liever op een begraafplaats dan in hun tuin. 

“Om Leuvenaars de kans te geven hun huisdier op een mooie manier een laatste rustplaats te geven, zullen we een begraafplaats én een strooiweide voor huisdieren aanleggen. In onze zoektocht naar een geschikt terrein passeerden verschillende locaties de revue. Uiteindelijk lieten we ons oog vallen op een groen en rustig gelegen terrein naast begraafplaats Diestseveld in Kessel-Lo”, licht schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens toe. “Het gaat om de voormalige boomgaard van het klooster van de Maristen die tot nu toe niet toegankelijk was voor het publiek. De stad is eigenaar van dit perceel van 0,75 hectare groot en de ligging vlakbij begraafplaats Diestseveld biedt heel wat voordelen. Zo kunnen bezoekers en stadsdiensten de bestaande faciliteiten gebruiken, zoals een rouwlokaal, parkeerplek, gereedschap en water. De begraafplaatsen zullen wel visueel en functioneel van elkaar gescheiden blijven, met grote groene bufferzones, net als tussen het terrein en de omliggende woningen.”

Groene begraafplaats
De plannen zijn nog niet getekend, maar er zijn al wel enkele voorstellen. “Een belangrijk uitgangspunt is dat we rekening houden met het natuurlijke karakter van de plek. We willen immers geen verharde ruimte, maar wel een rustige plek met bescheiden gedenktekens in een groene omgeving”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Slechts een deel van het perceel wordt ingericht als dierenbegraafplaats, het grootste deel blijft een natuurlijke, groene zone. We hebben op onze begraafplaatsen veel aandacht voor het gezond houden en laten floreren van de bodem en het vele groen. Die visie houden we zeker ook aan op het terrein waar de dierenbegraafplaats zal komen. Het doel is de natuurwaarde en de biodiversiteit van de plek nog te laten toenemen.” Er komt ook een kunstwerk.

Wanneer de dierenbegraafplaats er komt, hangt vooral van de vergunningen af. “Maar we willen volgende winter alvast starten met het aanplanten van bijkomende struiken en bomen”, besluit schepen Van Oppens.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]