Stad Leuven plant meer dan tweeduizend nieuwe bomen en struiken aan de Vaartdijk in Wilsele

Stad Leuven plantte de voorbije week in totaal 2.340 nieuwe inheemse bomen en struiken aan de Vaart tussen de brug van Wijgmaal en de Schuiteniersbrug aan de Kolonel Begaultlaan. Zij vervangen de 181 canadapopulieren die de stad eind vorig jaar noodgedwongen moest kappen.  

“Ik ben blij dat we deze waardevolle plek tussen de Vaart en de vijvers van Bellefroid opnieuw kunnen invullen met rijke mix aan bomen, struiken en planten”, zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera enthousiast. “Met de nieuwe reeks bomen en planten versterken we opnieuw de biodiversiteit in de stad, en zorgen we voor een mooie groene omgeving voor de wandelaars en fietsers die via het jaagpad tussen Leuven en Wijgmaal pendelen”. 

Gevarieerde mix aan bomen en struiken  
De stad koos ervoor om de homogene populierenpopulatie te vervangen door een gevarieerde mix van 11 verschillende soorten bomen en struiken, met als doel de biodiversiteit en het natuurlijk erfgoed te versterken. Ze werkte hiervoor samen met het Leuvens sociale-economiebedrijf Wonen en Werken. In totaal plantten zij samen maar liefst 2.340 bomen en struiken. Vooral bes-, vrucht- en nootdragende soorten. “Zo vind je hier onder meer de Zomereik, Esdoorn, Wilde Lijsterbes en Sleedoorn. De eikels en bessen maken van deze plek de ideale habitat voor insecten en kleine zoogdieren”, gaat schepen Wadera verder. 

Kloempen  
Voor de opbouw van het in totaal 640 meters lange stuk vaartdijk, koos de stad voor het klimaatbestendige en duurzame kloempen-systeem. Kloempen zijn pakketten met dicht aangeplante jonge bomen. Uit elke kloemp groeit op termijn één grote toekomstboom. “Rondom de kloempen plantten we telkens verschillende soorten heesters of struiken. Deze beschermen de bomen bij extreme hitte, droogte of stormen, en ze duwen met hun eigen snelle groei ook de bomen vlugger omhoog. Hierdoor versnelt de natuurlijke ontwikkeling van de bomenlaan. In totaal plantten we bijna 70 verschillende kloempen”, vertelt schepen Wadera.   

Ter vervanging van de canadapopulieren 
De nieuwe bomen en struiken werden aangeplant ter vervanging van de 181 canadapopulieren, die de stad vorig jaar noodgedwongen moest weghalen. De populieren langs de vaart waren bijna 50 jaar geleden aangeplant voor de productie van hout. Daardoor stonden ze heel dicht bij elkaar, en hadden ze te weinig plaats. Gevolg was dat de bomen heel erg verzwakt waren en de takken afbraken, wat natuurlijk gevaarlijk is voor fietsers, wandelaars en de scheepvaart.  

“Met de meer dan 2.000 nieuwe bomen en struiken die we nu aanplantten, vervangen we niet enkel oude bomen, we creëren dus heel wat extra rijke natuur bij”, besluit schepen Wadera. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be