Delen:

Stad Leuven richt Brabanthal in als centraal vaccinatiecentrum:

“We kunnen daar tot 4.000 Leuvenaars per dag vaccineren”

Stad Leuven kiest voor de Brabanthal als centraal vaccinatiecentrum voor de Leuvenaars. Samen met de eerstelijnszone Leuven zal de stad in de Brabanthal 7/7 tot 4.000 Leuvenaars kunnen vaccineren. Daarnaast zet de stad ook in op mobiele vaccinatieteams, die mensen die minder mobiel of zich om andere redenen moeilijker kunnen verplaatsen, aan huis kunnen vaccineren. “We kijken er naar uit om de vaccinaties op te starten en zullen klaar staan om dat vlot, veilig en snel te doen”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani.

De komende weken wordt de Brabanthal omgebouwd tot een vaccinatiecentrum. De Brabanthal is ruim genoeg om er minstens 12 vaccinatielijnen in te richten. “Dat betekent dat we elke dag 4.000 Leuvenaars kunnen vaccineren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. Ook in het weekend en ’s avonds kunnen mensen langs komen. We willen zo flexibel mogelijk zijn, zodat we een versnelling hoger kunnen schakelen als er meer vaccins beschikbaar zijn, met meer openingsuren en meer vaccinatielijnen. We volgen het ritme van de vaccinleveringen”, aldus Ridouani.

Daarnaast zal Leuven ook mobiele teams inzetten. Zij zullen moeilijk bereikbare groepen of mensen die minder mobiel zijn aan huis vaccineren.

Medisch personeel en vrijwilligers
Ook voor het nodige personeel om de vaccins zo vlot mogelijk toe te dienen en het vaccinatiecentrum efficiënt te bemannen, werkt de stad samen met de partners. “Er hebben al honderden mensen uit de zorgsector zich aangemeld”, zegt Ridouani. “De goesting om mee te werken en het vaccineren zo goed mogelijk te laten verlopen is groot.” De stad zal net zoals eerder bij het schakelzorgcentrum en de huisartsenwachtposten, ook eigen personeel inzetten.

De stad coördineert het vaccinatieplan samen met de eerstelijnszone, en in nauwe samenwerking met de huisartsen, de ziekenhuizen, de zorg- en welzijnssector, Zorgzaam Leuven, en de KU Leuven. Ook met de naburige eerstelijnszones wordt overlegd om optimaal af te stemmen voor de regio.

De vaccinatieplanning van de federale overheid voorziet om in maart te starten met vaccinatie van de 65-plussers en de risicogroepen. Daarna volgen de mensen met een essentieel beroep in mei. Vanaf juni is het de beurt aan de brede bevolking. Die timing hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins. Momenteel lopen de vaccinaties in de woonzorgcentra, waarna het ziekenhuispersoneel, de eerstelijnszorg en andere zorginstellingen aan bod komen.

De Leuvenaars zullen via de Vlaamse overheid groep per groep een uitnodiging om zich te laten vaccineren in de bus krijgen. Via de communicatiekanalen van de stad zal ook gecommuniceerd worden over praktische informatie. Bij het corona-informatiecentrum van de stad ([email protected] of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]