Stad Leuven schenkt auto om kwetsbare jongeren te leren autorijden

Kwetsbare jongeren aan een rijbewijs helpen, dat is het doel van 2GO Leuven, een buddyproject van Monte Rosa, Arktos en 2GO vzw met steun van de stad Leuven. De stad schenkt het project nu ook een personenwagen, waarmee jongeren onder begeleiding van een vrijwilliger (een rijbuddy) kunnen leren rijden. Een rijbewijs helpt hen sterk vooruit in het vinden van een job.

“Voor heel wat Leuvense jongeren die opgroeien in kansarmoede is een rijbewijs halen niet evident. Ze hebben vaak het geld noch het netwerk om daarin te slagen”, legt Leuvens schepen van jeugd Dirk Vansina uit. “Deze kanszoekende jongeren tussen 18 en 30 jaar zijn vaak wel klaar voor de arbeidsmarkt, maar in hun zoektocht naar werk zijn er tal van struikelblokken. Een daarvan is een rijbewijs B. Als ze zelf al twintig uur rijles kunnen bekostigen, hebben ze nadien vaak geen auto of begeleider om verder te oefenen voor het rijexamen.”

Om deze groep jongeren beter te wapenen op de arbeidsmarkt, maakt de stad Leuven samen met ​ Monte Rosa, Arktos en 2GO vzw een rijbewijs B voor hen haalbaar én betaalbaar. Het project biedt jongeren een gratis aanbod voor theoretische rijlessen, in samenwerking met Ligo.

De stad Leuven schenkt 2GO Leuven nu ook een voertuig van de stad, een Skoda Fabia, waarmee de jongeren kunnen oefenen voor het praktijkexamen. Ze krijgen daarbij een vrijwillige rijbuddy aan hun zijde. Hiermee vallen alle puzzelstukjes in elkaar en kunnen de rijlessen effectief van start gaan.

Grote interesse
Het bewijs dat er echt nood is aan rijbegeleiding, blijkt uit de cijfers: al 22 jongeren hebben zich al aangemeld nog voor de praktijklessen van start zijn gegaan. 38 vrijwilligers hebben alvast interesse om jongeren te helpen oefenen. De rijbuddy’s die zich engageren, doen dit 100% vrijwillig om jongeren te versterken en hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. 2GO Leuven zorgt voor een degelijke opleiding en verzekering van de vrijwilligers. Rijbuddy’s kunnen zich nog steeds aanmelden via rijbewijs@monterosa.be.

“Alle middelen, zoals deze auto en een jaarlijkse projecttoelage, geven jongeren meer zelfstandigheid en eigenwaarde. We hopen dat steeds meer kanszoekende jongeren die hun rijbewijs willen halen, hun weg vinden naar dit knappe project. Het is belangrijk om hen op kantelpunten in hun leven, zoals het betreden van de arbeidsmarkt, extra stimulansen te geven zodat ze ten volle hun eigen verhaal kunnen schrijven”, aldus schepen Vansina. ​

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be