Stad Leuven stimuleert buurtfeesten met extra logistieke ondersteuning en acts voor buurtcultuur

Buurten die hun buurtfeest in het water zagen vallen de afgelopen lente, krijgen een herkansing in Leuven. De stad Leuven stimuleert het organiseren van een buurtfeest door de aanvraagprocedure in te korten en extra materialen ter beschikking te stellen. Ze breidt ook het aanbod van Buurtcultuur – fijne acts om je feest op te luisteren - fors uit. Allemaal coronaproof, uiteraard.

Het coronavirus trok een streep door de vele buurtfeesten die gewoontegetrouw in mei en juni georganiseerd worden. Met ‘De Zomer van 2020’ trekt de stad nu alle registers open om de Leuvenaar een fijne zomer thuis te bezorgen. En daar hoort ook een buurtfeest bij.

“Tijdens de coronacrisis stonden de Leuvenaars van bij de start klaar voor hun buren, om te helpen met de boodschappen of elkaar een hart onder de riem te steken. Als dank en als duwtje in de rug voor die verbondenheid tussen buurtbewoners willen we de buurtfeesten, nu het opnieuw mag, extra ondersteunen”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. De voorwaarden en procedure om een aanvraag te doen, vind je op www.leuven.be/buurtfeest-corona. Normaal gezien moet je zo’n aanvraag ten minste twee maand op voorhand doen. Deze zomer maakt de stad Leuven daar graag een uitzondering op: je kan tot ten laatste  drie weken voor het feest een aanvraag indienen.

Meer dan 100 acts
“Wie een buurtfeest organiseert en daarvoor op zoek is naar een leuke muziekgroep, een fijne straattheateract of andere animatie, kan een beroep doen op Buurtcultuur”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “We stelden hiervoor een lijst samen met ondertussen meer dan 100 acts, veelal van Leuvense gezelschappen en artiesten. Er is voor elk wat wils: concerten, workshops, circus, dans, straattheater, vuuracts … te veel om op te noemen. Speciaal voor deze zomer voorziet het stadsbestuur in een verhoogde subsidie: dit jaar betalen we 100% van de kosten voor de act terug, met een maximum van 500 euro. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een buurtfeest organiseren, een act uit onze lijst kiezen via leuven.be/buurtcultuur en, uiteraard, je buren optrommelen.”

Zomerstraten
Zomerstraten is een Vlaams initiatief van de Voetgangersbeweging. Het initiatief doet ook een duit in het zakje en zorgt voor een startpakket met affiches, banners, stickers en spelmateriaal voor buurten die een Zomerstraat willen organiseren. Tijdens het Vlaanderen Feestweekend (9, 10 en 11 juli) kunnen organisatoren ook daar op een extraatje rekenen: namelijk een cheque ter waarde van 180 euro om je feest extra kleur te geven. Er werden ook richtlijnen opgesteld in samenwerking met professor Marc Van Ranst. Meer info hierover op https://zomerstraat.vlaanderen.

“We hopen dat buurten massaal intekenen op ons aanbod. De kleinschaligheid van de straat of het pleintje in de buurt is immers een uitgelezen kans om elkaar te ontmoeten in een veilige omgeving. Het draagt zonder twijfel bij aan de fijne vakantiesfeer in eigen stad”, besluiten de schepenen.

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Annelies Vroman Afdelingshoofd stadssecretariaat
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Annelies Vroman Afdelingshoofd stadssecretariaat
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven