Stad Leuven trapt ‘De zomer van 2020. Samen in Leuven’ af

De zomer van 2020 wordt er een om nooit meer te vergeten. Veel Leuvenaars zullen kiezen voor een veilige vakantie dichter bij huis. De grote festivals maken plaats voor kleinschalige evenementen. Het stadsbestuur van Leuven besefte al vrij snel dat er een andere benadering van de zomervakantie aan de orde was. Het stelt nu ‘De zomer van 2020. Samen in Leuven’ voor: een goed gevuld programma op verrassende locaties in eigen stad waar je kan genieten, ontdekken, beluisteren, bekijken en tot rust komen.

Het coronavirus trok een streep door de normale zomeractiviteiten. Met ‘De Zomer van 2020. Samen in Leuven’ trekt de stad nu alle registers open om de Leuvenaar toch een fijne zomer dichtbij huis te bezorgen. De Zomer van Sint-Pieter in de 30CC/Schouwburg trapt het zomerprogramma af op 1 juli. Het is een buitengewoon programma van klassieke concerten met werk van alle grote componisten uitgevoerd door Belgische topmuzikanten. Vanaf 4 juli kan je twee gloednieuwe individuele wandelingen verkennen: een wandeling over de Leuvense muziekscène van Belpop Bonanza en eentje over Leuvense artiesten door 30CC.

De Groten Hof

“We starten het buitenprogramma pas echt met de opening van De Groten Hof ”, zegt schepen van cultuur, toerisme en evenementen Denise Vandevoort. Deze pop-up bar opent haar deuren vanaf 4 juli. “De idee is om op verschillende plekken in Leuven een specifieke vakantiesfeer te creëren”, aldus schepen Vandevoort. “Het stadspark is het ideale kader om in alle rust te genieten van het groen met een hapje en een drankje. Er zullen regelmatig activiteiten zijn voor kinderen of je kan je eigen picknick meebrengen”. Meer informatie kan je vinden op: www.leuven.be/groten-hof

Kamping Kontakt

Vanaf 16 juli landt Kamping Kontakt in Leuven. Deze urban camping biedt de mogelijkheid om comfortabel te kamperen in eigen stad. “We bieden telkens van donderdag tot zondag een tiental gezellige glamping-tenten aan. We starten in het Heuvelhofpark in Kessel-lo en verhuizen dan telkens naar verschillende locaties in de deelgemeenten. Zo doen we tot en met 16 augustus vijf plaatsen aan in Leuven”, verduidelijkt Nele Verduyn van Plaatsmaekers, de organisatie achter deze editie van Kamping Kontakt.  De urban campings hebben de bedoeling om op een toegankelijke en duurzame manier mensen een fijne kampeerbeleving te bieden. De kampeerders zijn er niet alleen om te overnachten, maar ook om gezellig samen te zijn en de buurtbewoners te leren kennen. “We strijken neer op een plek die we dan omtoveren tot een gezellige ontmoetings- en overnachtingsplek met elementen die voor beschutting tegen zon en regen zorgen, die sfeer en gezelligheid scheppen en waar je samen kan genieten. We organiseren op elke plek minstens een akoestische concertje of misschien haalt er wel iemand zijn gitaar  boven. Of er kunnen verhalen worden verteld voor het slapen gaan en we zorgen dat er samen kan worden gekookt of gespeeld”, besluit Nele Verduyn. Inschrijven kan vanaf 1 juli op www.kampingkontakt.be.

Leuven Plage

Op 17 juli gaat dan Leuven Plage van start. Het Blauwputplein in Kessel-lo wordt omgetoverd tot een strand met - natuurlijk - bergen zand, maar ook palmbomen, strandstoelen,  … en een strandbar. Tot en met 30 augustus kan je er terecht om te zonnen, te lezen, een spelletje petanque of kubb, …  Kortom, de kust is nog nooit zo dichtbij geweest. Tussendoor worden hier ook activiteiten georganiseerd. Zo zal Cie Tartaren er neerstrijken op 25 juli en op 1 en 8 augustus met hun voorstelling MEERminder. “De verhalen die we brengen zijn persoonlijke ervaringen van de spelers en dus uit het leven gegrepen”, licht Wim Oris, coördinator van Cie Tartaren, toe. “De voorstelling gaat over de keuze om – in een wereld vol spullen – het met minder te doen. En natuurlijk spelen we coronaproof.”

Filmvoorstellingen en kleine concerten

Ondertussen zijn er op meerdere plaatsen in Leuven filmvoorstellingen en kleine concerten te zien. Het Afrika Filmfestival toont vier films op het binnenplein van bibliotheek Tweebronnen op 10, 11 en 17 en 18 juli. Inuit Concerts organiseert op verschillende plaatsen in Leuven concerten in open lucht. Ze starten op  11 juli in M en strijken dan elke zaterdag om 20 uur neer op achtereenvolgens de terreinen van OHL, De Stelplaats en KADOC. Op 8 augustus ronden ze af in Bar Bleu. De Leuvense stadsbeiaardier Luc Rombouts bespeelt tijdens Leuven Bells de verschillende Leuvense beiaarden. Hij start zijn concertreeks in de Abdij van Park op 5 juli om vervolgens beiaardiers uit heel de wereld uit te nodigen in Leuven. Orgel+ staat dan weer garant voor heerlijke zomerconcerten. Elke zaterdag vanaf 11 juli gaat het prachtige orgel in de Predikherenkerk de dialoog aan met verschillende andere instrumenten.

Stelplage

Ook voor de Leuvense jongeren wordt een specifiek programma uitgewerkt. De Stelplaats wordt omgedoopt tot ‘Stelplage’ en wordt dé zomerse jongerenspot. Je kan er vanaf 1 juli elke donderdag, vrijdag en zaterdag terecht voor een streepje muziek, kleine sportactiviteiten en voor Resto Stelplat, een op maat gemaakt culinair concept. De zomerbar in Stelplaats ontvangt je met open armen en je kan er relaxen met een spelletje pingpong of genieten van een klein concert. Je vindt al deze activiteiten terug via www.zomervan2020.be.

Anderhalvemetersessies

Vanaf 13 augustus is het dan de beurt aan de anderhalvemetersessies. Dit is een eenmalig programma van 130 voorstellingen dat de stad speciaal ontwikkeld heeft samen met tal van culturele partners om de zomer in Leuven een culturele extra boost te geven. “We organiseren een veelheid aan activiteiten binnen alle mogelijk genres van klassieke muziek over film tot circus en theater”, vertelt Kris Peeters, coördinator van Leuvenement vzw, die het programma in goede banen leidt. De ticketverkoop start op 17 juli. “Het programma is zo goed als rond en met namen als Hugo Matthysen, De Kreuners, Gabriel Rios, TheColorGrey, Tuur Florizoone, het Echo Collective, Het nieuwstedelijk, Zefiro Torna, Lieselot De Wilde & Sofie Vanden Eynde … kunnen we stellen dat we heel wat liefhebbers een plezier kunnen doen. Voeg daar nog de films van Cinema Zed aan toe en wat mooie culinaire momenten in de Abdij van Park en HAL 5 en we gaan een goed gevulde zomer tegemoet.” Het volledige programma vind je vanaf 17 juli op www.leuven.be/anderhalvemeter

 

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil Directeur communicatie en stadsmarketing
Kris Peeters coördinator Leuvenement vzw
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Steven Dusoleil Directeur communicatie en stadsmarketing
Kris Peeters coördinator Leuvenement vzw
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven