Stad Leuven treedt toe tot ECCAR

Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme

Vandaag, 21 maart 2018, is de stad Leuven toegetreden tot de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme (ECCAR). Dit UNESCO-project is een Europees stedennetwerk dat racisme en discriminatie tegengaat op lokaal niveau.

“Leuven is erg divers, onze stad telt immers 156 verschillende nationaliteiten en 28% van onze inwoners hebben een migratieachtergrond. Als stad zetten we in op samenhorigheid en gelijke kansen voor iedere inwoner. De toetreding tot ECCAR is een logisch gevolg van ons engagement om iedere Leuvenaar dezelfde kansen te bieden”, aldus schepen Denise Vandevoort.

“ECCAR moet een bottom-up verhaal worden. Samen met vele partners zullen we verschillende thematische werkgroepen opstarten. We werken rond onderwijs, huisvesting, tewerkstelling, slachtofferondersteuning en culturele diversiteit. Het doet ons dan ook veel plezier dat het middenveld vandaag in grote getale aanwezig is,” vervolgt de schepen.

Om de toetreding luister bij te zetten, bood de stad vandaag een uitgebreid programma aan. Voor meer dan 50 professionals waren er dialoogtafels met experts op ieder ECCAR-domein. Burgers droegen letterlijk hun steentje bij door een steen te beschilderen met een boodschap tegen racisme. Om 16 uur ging de officiële toetredingsceremonie van start, waarbij meer dan tweehonderd Leuvense partners uit alle sectoren, groot én klein, symbolisch mee ondertekenden met de stad voor een ‘Leuven Zonder Racisme’. Daarnaast ondertekenden ook ongeveer duizend burgers het register om de toetreding van Leuven tot ECCAR te ondersteunen.

“Wij blikken tevreden terug op deze dag. ‘Leuven Zonder Racisme’ gaat echter pas van start. De Stadsmonitor toont aan dat bijna de helft van de Leuvenaars positief staat ten opzichte van andere culturen. Dit is met grote voorsprong de hoogste score van alle Vlaamse centrumsteden. Het toont aan dat ons positief integratiebeleid zijn vruchten afwerpt. We mogen echter niet op onze lauweren rusten. Vanaf morgen werken we keihard om van ‘Leuven Zonder Racisme’ een succes te maken. Samen met onze open en geëngageerde burgers gaan we daarin zeker lukken.” besluit de schepen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be