Stad Leuven trekker van nieuw Europees project om burgers meer te laten bewegen

Een gezonde geest in een gezond lichaam is heel belangrijk. De stad Leuven wil haar inwoners daarom zoveel mogelijk aanzetten tot bewegen. En kijkt daarbij ook verder dan de eigen stadsgrenzen. De sportdienst van de stad Leuven diende enkele maanden geleden het project ‘Active Local Europe’ in. Het doel hiervan is om door een Europese samenwerking op het vlak van sport en beweging meer inwoners te laten bewegen.  Leuven haalde een projectsubsidie van 230.000 euro binnen en wordt trekker van dit Europese project dat op 1 januari 2019 van start gaat.

In juni lanceerde de Europese Adviescommissie (EAC) de oproep ‘Promotion of European values through sport initiatives at the municipal level’ in het kader van het ‘2018 annual work programme for the implementation of Pilot Projects and Preparatory Actions in the area of education, sport and culture’ van het Europees Parlement.  De stad Leuven diende hiervoor het project ‘Active Local Europe’ in. Het project houdt in dat een platform voor steden en gemeenten opgericht wordt die grensoverschrijdend samenwerken op het gebied van sport en beweging om hun inwoners aan te zetten actief te zijn en het gevoel van verbondenheid bevorderen.

De negen deelnemende steden en gemeenten zijn:

  • Anthisnes, Izegem en Leuven (België)
  • Ingelheim en Paderborn (Duitsland)
  • Bergamo en Valdengo (Italië)
  • Den Haag en Alphen aan de Rijn (Nederland)
     

Vier nationale netwerken van steden en gemeenten voor sport en beweging uit de vier EU-lidstaten nemen de coördinatie op zich. Voor Vlaanderen is dit het Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid (ISB).

Samenwerking tussen steden en gemeenten bevorderen
De methodiek van het project is het vergemakkelijken van ‘communities of practices’. Concreet houdt dit in dat steden en gemeenten elkaar zo eenvoudig en rechtstreeks mogelijk moeten kunnen vinden om samen te werken in projecten, clusters, onderzoek … op het gebied van sport en bewegen. Het uiteindelijke doel is kansen te creëren voor steden en gemeenten om hun burgers het gevoel te geven dat ze bij een open samenleving horen en gezond en gelukkig zijn.

Rol van de stad Leuven
De stad Leuven zal in het najaar van 2020 een tweedaagse ‘community of practice’ organiseren met als thema het gebruik van de openbare ruimte voor sport en bewegen. Een dertigtal sportmedewerkers uit de negen deelnemende steden en vier deelnemende nationale netwerken zullen hieraan deelnemen. De kosten van de Leuvense participatie worden volledig gedekt door de EU-projectsubsidie, die 230.000 euro bedraagt. Het project start op 1 januari 2019 en duurt tot 31 december 2020.

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be