Stad Leuven velt oude populieren langs de Vaart

Op maandag 22 november start de kap van 181 oude canadapopulieren langs de Vaart. De werken langs het jaagpad tussen de brug van Wijgmaal en de Schuiteniersbrug aan de Kolonel Begaultlaan zullen drie weken duren. Tijdens de werken kunnen fietsers en wandelaars een omleiding langs de andere oeverkant volgen. Begin volgend jaar plant de stad er inheemse struiken en bomen aan.

De canadapopulieren zijn de laatste uit een grotere aanplant langs de Vaart. Ze zijn ondertussen bijna vijftig jaar oud en kwetsbaar. “Ze werden destijds geplant voor productiehout. Dat verklaart waarom ze zo dicht bij elkaar staan. Doordat ze weinig plaats hebben, zijn de bomen verzwakt en breken veel takken af”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera. Afbrekende takken en boomstammen vormen een gevaar voor wandelaars, fietsers en de scheepvaart. “Daarom halen we de 181 canadapopulieren weg. De stammen gaan naar de houtverwerkingsindustrie en de takken worden versnipperd tot biomassa. We laten bewust nog resthout liggen om insecten en kleine zoogdieren zoals muizen of egels aan te trekken. Het is een ideale habitat voor schimmels en zwammen, die de bodemkwaliteit helpen verbeteren”, verduidelijkt schepen Wadera.

Oog voor biodiversiteit
De vellingswerken gebeuren volgens het principe “total tree use”. Dat is een manier om zoveel mogelijk van deze waardevolle en natuurlijke grondstof te behouden. Ongeveer een kwart van het takhout blijft ter plaatse en wordt opgehoopt om de biodiversiteit te verhogen. Twee dode bomen die geen gevaar vormen, blijven behouden als habitatboom. In deholtes en achter de loshangende schors vormen zich op termijn microhabitats.

In de periode van januari tot maart zal de stad er inheemse struiken en bomen aanplanten. “Door de homogene populierenpopulatie te  vervangen door een gevarieerde mix van inheemse bomen en laaggroeiende struiken, komt er een dichtere begroeiing”, zegt schepen Wadera. Dat bevordert de biodiversiteit en versterkt het natuurlijk erfgoed.

Na de aanplant zal de stad het beheer in handen geven van De Vlaamse Waterweg, die een aantal jaar geleden al de eigendom van de percelen overnam.

Tijdelijke omleiding
De werken vinden plaats van maandag 22 november tot en met vrijdag 10 december. Het jaagpad zal elke werkdag afgesloten zijn tussen 7 en 16 uur. Fietsers en voetgangers kunnen een omleiding volgen via de Wijgmaalsesteenweg. Buiten de werkuren is het jaagpad toegankelijk.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]