Stad Leuven vergroent Kardinaalstraat en Sint-Maartenstraat

Met de herinrichting van de Kardinaalstraat en de Sint-Maartenstraat lanceert de stad Leuven een derde vergroeningsinitiatief binnen het LIFE PACT-project 'Hier dringt het door!'. De ambitie: groene woonstraten aanleggen met aandacht voor waterhuishouding, biodiversiteit en woonkwaliteit.

"Na eerdere trajecten in de Spaanse Kroonwijk in Heverlee en aan het Rietensplein in Wijgmaal, pakken we nu de Kardinaalstraat en de Sint-Maartenstraat in het stadscentrum, vlak bij de Vaartkom, aan. Dat doen we opnieuw in nauwe samenwerking met de buurt zelf", zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina. "We transformeren ze in groene woonstraten. Samen met de buurt gaan we ontharden en vergroenen. We kiezen voor plantsoenen, we vergroten de boomvakken en geven veel ruimte aan wandelaars en fietsers. Zo maken we deze buurten nog aangenamer om in te wonen. Door regenwater in de bodem te laten dringen, ontzien we bovendien het lokale rioleringsnetwerk en vermijden we wateroverlast bij hevige buien.”

“Investeren in meer groen maakt deze wijk niet alleen aangenamer voor de bewoners, het is ook een boost voor de biodiversiteit. Groene plekken trekken veel bijen, vlinders en vogels aan. De heraanleg maakt beide straten bovendien verkeersveiliger”, vult schepen van klimaat, duurzaamheid en mobiliteit David Dessers aan.

Betrokkenheid van bewoners centraal
De stad betrekt de bewoners van de Kardinaalstraat en de Sint-Maartenstraat nauw bij de herinrichting. “Bewoners leggen mee de accenten en geven zo vorm aan hun straat en wijk. Zij kennen hun straat het beste. Hun stem is essentieel om van dit project een succes te maken”, benadrukt schepen Vansina. “We organiseren de komende weken en maanden workshops en informatieavonden, waar bewoners hun ideeën en wensen kunnen delen. Samen met hen creëren we een wijk waar het fijn wonen, werken en spelen is."

Eerste kennismakingsmarkt
Tijdens een eerste kennismakingsmarkt op woensdag 12 juni kunnen bewoners informatie inwinnen over het project en hun ideeën en suggesties delen. Van 17 tot 19 uur zijn experts van de stad aanwezig op de infomarkt om vragen te beantwoorden. Daarnaast is er ruimte voor discussie en input over de concrete invulling van de vergroeningsplannen. Het traject om inspraak van de bewoners te bekomen, loopt daarna verder tot eind 2024. De uitvoering van de werken gebeurt in 2025.

Zelf aan de slag
De ambities om de buurt te vergroenen en ontharden gaat verder dan het openbaar domein alleen. De stad moedigt bewoners aan om hun eigen tuinen en gevels te vergroenen. “De bewoners kunnen ook zelf aan de slag. In deze straten heeft niet iedereen een tuin, laat staan dat de tuinen erg groot zijn. Maar zelfs zonder tuin kan je zorgen voor wat extra groen door bijvoorbeeld een geveltuintje aan te leggen”, zegt schepen Dessers. “Dat is niet alleen een streling voor het oog, het is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en het zorgt voor verkoeling in huis tijdens warme zomermaanden. We hopen veel bewoners te kunnen inspireren de komende maanden om effectief een geveltuin aan te leggen.”

Europese financiering
Het traject in de wijk rond de Kardinaalstraat – Sint-Maartenstraat kadert binnen LIFE PACT, een Europees project met de stad Leuven als coördinator. Met financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie gebruiken verschillende partners natuurgebaseerde oplossingen om steden veerkrachtiger te maken tegen klimaatverandering en tegelijk de gezondheid en het welzijn van burgers te verhogen.
Website preview
Ontharden en vergroenen in de Kardinaalstraat en Sint-Maartenstraat
We leggen de Kardinaalstraat en Sint-Maartenstraat opnieuw aan. Door te ontharden en vergroenen, willen we de buurt beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be